Przepis na sernik z piernikami krok po kroku
- Ciastka korzenne 160 g
- Masło 70 g
- Ser twarogowy półtłusty 1000 g 4 kostki
- Jajko 8 szt.
- Cukier 150 g 0,75 szklanki
- Budyń (proszek) 40 g 1 opakowanie
- Czekolada gorzka 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 30 g 3 łyżki
Ciasteczka korzenne rozdrobnij. Dodaj roztopione masło i przełóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do robota kuchennego z nożami przełóż ser i cukier.
Miksuj i dodawał po 1 żółtku.
Dodaj budyń i miksuj chwilę, aż ser będzie gładki.
Białka ubij na puszystą pianę.
Delikatnie połącz białka z masą serową.
Na spód sernika wyłóż pierniczki tak aby tworzyły ścisłą warstwę.
Wylej masę serową na pierniki.
Sernik piecz 50 minut w temperaturze 170 st. C.
W garnku roztop czekoladę ze śmietanką.
Czekoladę wylej na wierzch sernika i ułóż pierniki.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik z piernikami - cechy przepisu
Więcej o serniku z piernikami
Sernik to tradycyjny polski wypiek. Ciasto to wpisało się w świąteczne tradycje i mało kto wyobraża sobie bez niego święta Bożego Narodzenia i WIelkanocne. Sernik uwielbiany jest przez wielu Polaków, ale wypiek ten znany i uwielbiany jest także na całym świecie. Dzięki temu, że sernik znany jest w każdym kraju, doczekał się wielu wersji i modyfikacji.
Jedną z wersji, a zarazem modyfikacją tradycyjnego sernika jest sernik z piernikami. Pyszny sernik na kruchym spodzie z ciasteczek korzennych oraz z dodatkiem pierników jest pyszną propozycją na święta Bożego Narodzenia. Sernik ten może być wykonany z piernikami nadziewanymi, nienadziewanymi lub z pierniczkami alpejskimi. Możesz także użyć równie pierniczków w czekoladzie lub lukrowanych. Sernik możesz także przygotować z galaretką. Z pierników przygotuj wtedy podstawę, a na górę sernika wylej ulubioną galaretkę. Przepis na sernik z piernikami w czekoladzie jest dość wymagający i czasochłonny, ale mimo to jest wciąż łatwy wykonaniu. Wykonanie na pewno nie sprawi problemu każdemu, kto chociaż trochę piecze, a dla tych, co zaczynają lub są okazjonalnymi cukiernikami, może wydawać się skomplikowany jednak warto go wypróbować i przekonać się, że sernik to łatwe w wykonaniu ciasto.
Sernik z piernikami jest fajną i oryginalną propozycją świątecznego wypieku. Jednak ciasto to sprawdzi się idealnie na jesienne i zimowe, chłodne popołudnia jako pyszny dodatek do rozgrzewającej, korzennej herbaty.
Wartości odżywcze sernika z piernikami
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w serniku z piernikami
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy w przepisie na sernik z piernikami
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik z piernikami
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku z piernikami
Lista alergenów dla sernika z piernikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na sernik z piernikami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pierniki