Sernik staropolski
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (6 szt.)
- Śmietana 18% (180 g)
- Budyń (proszek) (8 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżeczka (5 g)
- Rodzynki (80 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (50 g)
- Cukier (100 g)
Przepis na sernik staropolski krok po kroku
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Masło włóż do rondelka, podgrzewaj, aż się rozpuści i odstaw do wystudzenia.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka ubij z cukrem. Dodaj śmietanę, cały czas mieszając, a następnie partiami dodawaj ser. Ubij do uzyskania jednolitej masy.
Dolej ostudzone masło, dodaj budyń i jeszcze raz wymieszaj do połączenia składników.
Do masy serowej dodaj rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszaj.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj do połączenia.
Masę wyłóż do blaszki o wymiarach 23 × 23 cm, wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
Piecz przez około 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. C.
Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale zostaw zamknięte drzwiczki na ok. 10 minut i otwieraj je stopniowo.
Sernik powinien stygnąć w ciepłym piekarniku.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika staropolskiego
Sernik staropolski to pomysł na pyszny, tradycyjny, domowy placek serowy z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową, który świetnie sprawdzi się na święta, różne uroczystości rodzinne, ale również jako coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty. Jego przygotowanie jest bardzo proste i potrzebujesz zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych składników do tego, aby powstało to pyszne ciasto idealne na wiele okazji. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik staropolski koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz dobry przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Sernik staropolski możesz przygotować na spodzie z kruchego ciasta, biszkoptów lub herbatników, jednak najczęściej przygotowuje się go bez żadnego spodu. Dla ułatwienia warto wykorzystać już gotowy, rozdrobniony, utarty twaróg sernikowy, zamiast przygotowywać go samodzielnie z tradycyjnego sera. Dzięki temu można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a sernik będzie równie pyszny. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą twaróg sernikowy, jajka (zarówno żółtka, jak i białka), cukier, budyń waniliowy lub śmietankowy, śmietana, mąka, rodzynki oraz kandyzowana skórka z pomarańczy. Zamiast cukru warto jednak wykorzystać ksylitol lub erytrytol, które mają niższą kaloryczność i indeks glikemiczny, dlatego możesz przygotować to pyszne ciasto w wersji fit. Przepis na sernik staropolski, mimo że nie należy do skomplikowanych, wymaga trochę czasu, dlatego zaplanuj sobie jego przygotowanie odpowiednio wcześniej, ponieważ trudno będzie go zrobić na ostatnią chwilę. Ten sernik nie tylko pyszne smakuje, ale też bardzo dobrze prezentuje się na stole, zwłaszcza jeśli udekorujesz go lukrem, masą czekoladową, czy świeżymi owocami. Sernik staropolski delikatny, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju ciast. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasta.
Alergeny w serniku staropolskim
Lista alergenów dla sernika staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Wartości odżywcze sernika staropolskiego
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.