Sernik mango
- Herbatniki (200 g)
- Masło (100 g)
- Ser twarogowy chudy (500 g)
- Mango - 2 sztuki (500 g)
- Cukier (100 g)
- Żelatyna (33 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mango (500 g)
Przepis na sernik mango krok po kroku
Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym lub rozdrabniaczu, masło roztop w garnku a następnie przelej do herbatników. Dokładnie wymieszaj i przełóż na dno tortownicy, rozkładając herbatniki na całej jej powierzchni. Wstaw do lodówki.
Do miski włóż ser biały oraz pokrojony miąższ z 2 mango.
W małym garnku podgrzej śmietankę i rozpuść w niej 23 g żelatyny. Pozostaw do przestygnięcia.
Ser z mango zblenduj na gładko. Dodaj śmietankę z żelatyną i cukier.
Masę pozostaw do delikatnego stężenia, na około 20 minut.
Na spód ciasta wylej masę serową. Foremkę z zewnątrz możesz obłożyć folią aluminiową aby mieć pewność, że masa nie wyleje się.
Do miski przełóż miąższ pokrojony z 2 mango.
10 g żelatyny rozpuść w 50 ml gorącej wody i dodaj do mango.
Mango zblenduj na gładko i wylej na masę serową.
Sernik chłodź 3 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika mango
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Sernik mango bez pieczenia jest smaczną wersją ciasta na zimno. Lekko kwaśna masa serowa idealnie równoważy się musem z mango. Mus z mango możesz przygotować w domu ze świeżego mango, świetnie sprawdzi się też pulpa z mango, która przyspieszy przygotowania. Wersję fit sernika przygotujesz zastępując cukier ksylitolem lub erytrytolem. Chociaż i w tej wersji porcja ciasta nie zawiera dużo cukru. Możesz także zastąpić ser twarogowy serkiem mascarpone. Sernik mango z mascarpone będzie wymagał ubicia śmietanki na puszystą masę, mascarpone zastąpi żelatynę w masie. Przepis na sernik mango jest łatwy i szybki w przygotowaniu a jego egzotyczny smak zachwyci każdego.
Sernik mango to wyśmienita propozycja ciasta na zimno, które sprawdzi się nie tylko w ciepłe, letnie dni. Jego egzotyczny smak będzie pasował także do herbaty w chłodne, jesienne popołudnia.
Alergeny w serniku mango
Lista alergenów dla sernika mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy chudy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika mango
Sernik mango to wyjątkowo pyszny sernik na zimno. Jest fajną propozycją na lekki deser. Aby był jeszcze zdrowszy cukier zastąp ksylitolem.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.