Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 2 niepełne szklanki (350 g)
- Jajko (7 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (350 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Wiórki kokosowe (200 g)
Przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi krok po kroku
W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę.
Dodaj mąkę pszenną, 2 jajka, kakao i 150 g cukru, rozdrobnij.
Powstałą kruszonkę zagnieć w gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Do miski wbij 5 jajek, dodaj 200 g cukru i ubij.
Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń i wiórki kokosowe, zmiksuj.
Ciasto podziel na dwie części.
Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż spód połową ciasta, wlej masę twarogową.
Na wierzch masy zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.
Wystudź i schłodź w lodówce przez co najmniej 8 godzin.
-
Sernik królewski
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik z kratką
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Puszysty i wilgotny sernik należy przygotować dzień przed podaniem. Przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, twaróg tłusty, śmietana kremówka, wiórki kokosowe, kakao, budyń śmietankowy.
Jak zrobić sernik królewski z wiórkami kokosowymi? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj mąkę pszenną, jajka, kakao i cukier, rozdrobnij. Powstałą kruszonkę zagnieć w gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń i wiórki kokosowe, zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód połową ciasta, wlej masę twarogową. Na wierzch masy zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź i schłodź w lodówce przez co najmniej 8 godzin.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie.
Podsumowując pyszny sernik królewski doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Uwzględnij fakt, iż należy ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto przykryj szczelnie folią, aby nie wchłonęło zapachów z lodówki. Do przygotowania sernika możesz użyć także niemielonego twarogu, będzie on miał wówczas lekko grudkowatą konsystencję.
Alergeny w serniku królewskim z wiórkami kokosowymi
Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest domowym słodkim wypiekiem, który zawiera dużą ilość kalorii. Ciasto jest źródłem cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinniśmy spożywać tego typu wypieków częściej niż raz w tygodniu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
kakao,
twaróg,
śmietana,
budyń,
wiórki kokosowe,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.