Sernik creme brulee
- Herbatniki kakaowe (200 g)
- Orzechy laskowe (100 g)
- Masło - roztopione (50 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Czekolada biała (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Maliny (300 g)
Przepis na sernik creme brulee krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz tortownicy tak, aby papier pozostał również na zewnątrz.
Ciasteczka i orzechy zblenduj na drobny proszek. Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno je ugnieć. Wstaw do lodówki i w tym czasie przygotuj masę serową.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Na jego dni ustaw keksówkę z wrzącą wodą (najlepiej zagotowaną w czajniku). Wody powinno być około 2/3 blaszki, powstanie w ten sposób para wodna, która nawilży ciasto.
Do miski włóż twaróg sernikowy i mascarpone. Miksuj je na niskich obrotach miksera, aby dobrze się połączyły.
Następnie do masy serowej dodaj mąkę i 150 gram cukru. Składniki zmiksuj.
Do masy serowej dodawaj po jednym całym jajku, miksuj na małych obrotach po około pół minuty po dodaniu każdego jajka. Na koniec dodaj jedno żółtko i dokładnie połącz składniki przy pomocy miksera.
Czekoladę i śmietankę 30% podgrzej w garnku na małym ogniu, czekolada powinna się dobrze rozpuścić. Składniki mieszaj od czasu do czasu, aby nie przypaliły się.
Do masy czekoladowej zdjętej z ognia dodawaj po łyżce masy serowej i dokładnie ją wymieszaj. Czynność powtórz około 8-10 razy.
Do miski z pozostałą masą serową dodaj masę czekoladową i całość dobrze zmiksuj ja małych obrotach miksera.
Gładką masę serową wylej na spód z ciasteczek do tortownicy. Powierzchnię ciasta wyrównaj łyżką lub specjalną szpatułką.
Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 120 stopni C i ciasto piecz jeszcze 45 minut.
W czasie pieczenia się ciasta przygotuj krem brulee: W garnku podgrzej śmietankę 36% z 50 gramami cukru. Gdy śmietanka zagotuje się, zdejmij garnek z ognia. Pozostałe żółtka miksuj na minimalnych obrotach miksera przez około pół minuty. Śmietankę wlewaj do masy cienkim strumieniem cały czas ją mieszając.
Sernik wyciągnij z piekarnika i odczekaj około 10 minut, aby jego powierzchnia się wyrównała (nie wyłączaj w tym czasie piekarnika).
Na wierzch ciasta delikatnie za pomocą łyżki nakładaj płynny krem z żółtek.
Ciasto wstaw powrotem do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz je jeszcze przez 60 minut.
Sernik po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Następnie wyciągnij go z piekarnika, obkrój nożem przy obręczy, zdejmij obręcz a ciasto pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Wystudzony sernik posyp po wierzchu cukrem i opal go specjalnym palnikiem, aby się zkarmelizował.
Wierzch gotowego ciasta udekoruj świeżymi malinami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika creme brulee
Sernik creme brulee to doskonała propozycja na smaczne i zaskakujące ciasto na imprezy okolicznościowe (np. w gronie rodziny czy znajomych). Jest to ciasto bardzo eleganckie, dlatego świetnie sprawdzi się na urodzinach lub komunii. Francuski sernik z kremem brulee na pewno zaskoczy nie jedną osobę. Przepis na ciasto krem brulee jest uznawany za umiarkowanie trudny w przygotowaniu, dlatego niezbędne jest tobie pewne doświadczenie kulinarne, aby przygotować to przepyszne ciasto. Do jego wykonania potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: herbatników kakaowych, orzechów laskowych, masła, twarogu sernikowego, serka mascarpone, mąki ziemniaczanej, cukru, jajek, białej czekolady, śmietanki 30% oraz 36%, świeżych malin.
Świeże maliny są bardzo chętnie wykorzystywanym produktem w kuchni polskiej. Ich sezonowość przypada na okres letni, dlatego warto wtedy po nie sięgać. Maliny zawierają w swoim składnie witaminę C, która poprawia odporność naszego organizmu - jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Owoce te mają również niski indeks glikemiczny - dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Nie zapominaj jednak, że sernik creme brulee nie składa się tylko i wyłącznie z malin, stanowią one jedynie dodatek. Sam sernik jest dość kaloryczny, dlatego szczególną uwagę na jego podaż w diecie powinny zwrócić osoby odchudzające się. Jednak raz na jakiś czas warto włączyć do diety coś, co bardzo lubimy (np. nasz pyszny sernik creme brulee).
Podsumowując ciasto brulee z malinami to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy i herbaty. Jest to ciasto bardzo eleganckie, dlatego świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek na wielu imprezach okolicznościowych. Niezbędne do jego wykonania jest doświadczenie kulinarne, dlatego nie każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Jest to danie, które można wykorzystać w diecie wegetariańskiej. Osoby na diecie redukcyjnej powinny jednak uważać z jego ilością w swoim jadłospisie, ponieważ jest to danie dość kaloryczne.
Alergeny w serniku creme brulee
Lista alergenów dla sernika creme brulee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- Masło
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sernika creme brulee
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.