Przepis na ser z nerkowców krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, płatki drożdżowe dezaktywowane, żywe kultury bakterii
To będzie niezbędne
blender, pojemnik zamykany, miska

300 g orzechów namocz w wodzie przez minimum 4 godziny. Odlej wodę, opłucz i przełóż do miski lub naczynia blendera.

Dodaj 100 g orzechów, miękki lub roztopiony olej kokosowy, 2 łyżki płatków drożdżowych i 1 łyżeczkę soli.

Miksuj wszystko dokładnie przez 5 minut. Po tym czasie dolewaj pomału 0,5 szklanki wrzącej wody.

Masa stanie się jaśniejsza, miksuj aż masa będzie gładka.

Dodaj kultury bakterii i dokładnie wymieszaj.

Ser przełóż do pojemnika z pokrywką i odstaw do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie możesz uformować go w dowolny kształt, najpopularniejszy to okrągły, który otrzymuje się poprzez toczenie sera na blacie.

Ser możesz obtoczyć w dowolnych przyprawach czy ziołach.

Ser przełóż ponownie do pojemnika i odstaw do lodówki na 12 godzin.

Ser z nerkowców podany na drewnianej desce, obok kromki chleba, płatki chili i miseczka z nerkowcami
Ser z nerkowców
Koszt przygotowania dania
32.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
3295 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Ser z nerkowców - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serze z nerkowców

Ser z nerkowców jest jednym z najpopularniejszych serów wegańskich przygotowywanym z orzechów. Możesz przygotować go w dwóch wersjach, stałej do krojenia lub miękkiej masy do posmarowania pieczywa. Ser toczony jest wersją stałą serka, którą można kroić. Swoją nazwę zawdzięcza końcowej technice formowania jego kształtu, która polega na toczeniu go na blacie aby nadać mu okrągły kształt.

Wegański ser z nerkowców jest nie tylko wyśmienity w smaku ale także bardzo zdrowy. Orzechy nerkowców wykazują działanie stymulujące organizm do wchłaniania glukozy przez komórki mięśni czym zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Orzechy nerkowca są bogatym źródłem potasu, magnezu i witaminy K, które wpływają na wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Spożywanie orzechów nerkowca pomaga poprawić pamięć i koncentrację dzięki dużej zawartości witamin z grupy B. Dzięki zawartości cynku i selenu wpływają na wzmocnienie włosów i paznokci, dzięki zawartości cynku ich spożywanie jest polecane osobom zmagającymi się z przetłuszczającymi się włosami. Zalecane jest aby spożywać dziennie 30 gramów orzechów nerkowca.

Ser z orzechów nerkowca jest łatwy w przygotowaniu i nie powinien sprawić trudności w przygotowaniu nawet osobom początkującym w wyrabianiu serów. Toczony ser możesz obtoczyć w dowolnych przyprawach, może to być pieprz, czarnuszka, suszona papryka chili, pomidory suszone, prażona cebulka lub dowolne zioła. Możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami smakowymi aby znaleźć swoje ulubione połączenie. Również serek z nerkowców do smarowania możesz wzbogacić o różne dodatki smakowe.

Ser z nerkowców jest wyśmienitą, wegańską alternatywą dla tradycyjnego sera. Jest wyśmienitym dodatkiem do kanapki ale także na jego bazie możesz stworzyć wiele różnych dipów, które podasz z dodatkiem świeżych warzyw lub pieczywa. Ser z nerkowców idealnie będzie pasował także na deskę serów czy deskę różnych przekąsek.

Wartości odżywcze sera z nerkowców

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kalorie)
633.71 kcal
3295.31 kcal
Białko
13.88 g
72.19 g
Fenyloalanina
0.72 mg
3.76 mg

Węglowodany w serze z nerkowców

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany
23.00 g
119.61 g
Węglowodany przyswajalne
20.49 g
106.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.51 g
13.07 g
Sacharoza (cukier)
4.43 g
23.02 g
Glukoza
0.04 g
0.20 g
Fruktoza
0.04 g
0.20 g
Skrobia
17.90 g
93.07 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz
57.00 g
296.38 g
Tłuszcze nasycone
30.97 g
161.04 g
Tłuszcze nienasycone
26.03 g
135.34 g
Tłuszcze jednonasycone
19.64 g
102.13 g
Tłuszcze wielonasycone
6.39 g
33.21 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ser z nerkowców

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.32 mg
1.66 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.38 mg
1.98 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.71 mg
3.70 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
1.66 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.24 mg
Niacyna
0.81 mg
4.20 mg
Foliany
19.05 µg (mcg)
99.05 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ser z nerkowców

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód
9.14 mg
47.54 mg
Potas
502.86 mg
2614.86 mg
Wapń
28.43 mg
147.83 mg
Fosfor
451.81 mg
2349.41 mg
Magnez
222.48 mg
1156.88 mg
Żelazo
5.10 mg
26.53 mg
Cynk
4.41 mg
22.92 mg
Miedź
1.68 mg
8.72 mg
Mangan
1.27 mg
6.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sera z nerkowców 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serze z nerkowców

Lista alergenów dla sera z nerkowców przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

W przepisie na ser z nerkowców nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki drożdżowe dezaktywowane, żywe kultury bakterii
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sera z nerkowców

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy nerkowca
400 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 400 g
Olej kokosowy
125 ml
0,5 szklanki
9.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 ml
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na ser z nerkowców
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób