Sałatka z makreli w oleju

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z makrelą
Sałatka z makreli w oleju
Sałatka z makreli sprawdzi się idealnie jako przekąska lub lunch w ciągu dnia. Dostarczy Ci wielu witamin i da uczucie sytości na resztę dnia.
Przygotowanie 20 min
364 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makrela 1 sztuka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Majonez 3 łyżki (30 g)
  • Ogórek kiszony 2 sztuki (120 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
  • Kukurydza konserwowa 1/2 puszki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z makreli w oleju krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Makrelę odcedź z nadmiaru oleju i pokrój w mniejsze kawałki.

Wymieszaj rybę z kukurydzą, cebulą pokrojoną w pióra i drobno pokrojonym ogórkiem.

Ugotowane jajka obierz ze skorupy i pokrój w kostkę.

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Na samym końcu dodaj majonez i musztardę, delikatnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z makreli w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z makreli w oleju

Sałatka z makreli w oleju sprawdzi się jako szybka, prosta i pożywna przekąska, lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Sprawdzi się też jako przystawka przed daniem głównym podczas rodzinnego obiadu lub na kolację ze znajomymi.

Jak wygląda przepis na sałatkę z makreli w oleju opiszę dokładnie nieco niżej.

Przygotowanie jej zajmie Ci nie wiele czasu, a będzie to dobrze zbilansowany posiłek, dostarczający pełnowartościowego białka, które da uczucie sytości na resztę dnia. Dodatkowo sałatka będzie źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Idealnie sprawdzi się tutaj filet z makreli w oleju, dzięki temu zaoszczędzisz jeszcze więcej czasu w przygotowywaniu sałatki. Jeśli lubisz możesz także skorzystać z makreli z puszki, taka opcja także będzie dobra i wartościowa. Co prawda makrela należy do ryb tłustych ale dzięki temu zawiera cenne dla naszego organizmu kwasy omega 3 oraz sporo witaminy D. Co ciekawe w naszej szerokości geograficznej, aż 80 % społeczeństwa ma niedobory witaminy D, która syntetyzowana jest w głównej mierze przez naszą skórę ze Słońca, a dopiero w drugiej kolejności z pożywienia. Dlatego tym bardziej powinniśmy wybierać produkty spożywcze bogate w tą cenną witaminę. Warto wiedzieć, że makrela to także źródło pełnowartościowego białka, dlatego warto włączać ją do naszej diety. Możemy spożywać ją w postaci wędzonej nawet bez większych dodatków tylko z pieczywem. Idealnie sprawdzi się także jak w przypadku mojego przepisu do sałatki w towarzystwie Twoich ulubionych warzyw. Ja postawiłam na górki kiszone, które są bogactwem witamin i dodadzą całej sałatce lekko kwaskowej nuty, jajka, które są źródłem białka i odpowiadają za uczucie sytości po zjedzeniu posiłku. Dodałam także kukurydzę z puszki i cebulę, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Dlatego tak ważny jest jej dodatek do jak największej ilości dań, tych ciepłych i tych zimnych, jak w przypadku naszej sałatki.

Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z makreli w oleju, która jest niesamowicie pyszna i łatwa, spróbuj sam!

Alergeny w sałatce z makreli w oleju

Lista alergenów dla sałatki z makreli w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z makreli w oleju

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z makrelą to świetny pomysł na dostarczenie większej ilości ryb w naszej codziennej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
121.64
364.91
Białko (g)
7.43
22.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.26
18.77
Węglowodany przyswajalne (g)
5.52
16.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.55
22.66
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
7.02
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
15.64
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.38
7.15
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.83
8.49
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.88
212.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
35.48
106.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.03
6.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.91
5.74
Witamina D (µg (mcg))
3.88
11.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.94
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.83
101.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.56
7.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.10
57.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.52
40.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
338.79
1016.38
Potas (mg)
146.29
438.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.14
48.43
Fosfor (mg)
91.65
274.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.48
67.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.42
Cynk (mg)
0.51
1.54
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makreli w oleju 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z makreli w oleju

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
200 g
1 sztuka
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Ogórek kiszony
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
29.50