Sałatka z makreli w oleju
- Makrela - 1 sztuka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Majonez - 3 łyżki (30 g)
- Ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
- Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
Przepis na sałatkę z makreli w oleju krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Makrelę odcedź z nadmiaru oleju i pokrój w mniejsze kawałki.
Wymieszaj rybę z kukurydzą, cebulą pokrojoną w pióra i drobno pokrojonym ogórkiem.
Ugotowane jajka obierz ze skorupy i pokrój w kostkę.
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Na samym końcu dodaj majonez i musztardę, delikatnie wymieszaj.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z makreli w oleju
Sałatka z makreli w oleju sprawdzi się jako szybka, prosta i pożywna przekąska, lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Sprawdzi się też jako przystawka przed daniem głównym podczas rodzinnego obiadu lub na kolację ze znajomymi.
Jak wygląda przepis na sałatkę z makreli w oleju opiszę dokładnie nieco niżej.
Przygotowanie jej zajmie Ci nie wiele czasu, a będzie to dobrze zbilansowany posiłek, dostarczający pełnowartościowego białka, które da uczucie sytości na resztę dnia. Dodatkowo sałatka będzie źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Idealnie sprawdzi się tutaj filet z makreli w oleju, dzięki temu zaoszczędzisz jeszcze więcej czasu w przygotowywaniu sałatki. Jeśli lubisz możesz także skorzystać z makreli z puszki, taka opcja także będzie dobra i wartościowa. Co prawda makrela należy do ryb tłustych ale dzięki temu zawiera cenne dla naszego organizmu kwasy omega 3 oraz sporo witaminy D. Co ciekawe w naszej szerokości geograficznej, aż 80 % społeczeństwa ma niedobory witaminy D, która syntetyzowana jest w głównej mierze przez naszą skórę ze Słońca, a dopiero w drugiej kolejności z pożywienia. Dlatego tym bardziej powinniśmy wybierać produkty spożywcze bogate w tą cenną witaminę. Warto wiedzieć, że makrela to także źródło pełnowartościowego białka, dlatego warto włączać ją do naszej diety. Możemy spożywać ją w postaci wędzonej nawet bez większych dodatków tylko z pieczywem. Idealnie sprawdzi się także jak w przypadku mojego przepisu do sałatki w towarzystwie Twoich ulubionych warzyw. Ja postawiłam na górki kiszone, które są bogactwem witamin i dodadzą całej sałatce lekko kwaskowej nuty, jajka, które są źródłem białka i odpowiadają za uczucie sytości po zjedzeniu posiłku. Dodałam także kukurydzę z puszki i cebulę, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Dlatego tak ważny jest jej dodatek do jak największej ilości dań, tych ciepłych i tych zimnych, jak w przypadku naszej sałatki.
Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z makreli w oleju, która jest niesamowicie pyszna i łatwa, spróbuj sam!
Alergeny w sałatce z makreli w oleju
Lista alergenów dla sałatki z makreli w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z makreli w oleju
Sałatka z makrelą to świetny pomysł na dostarczenie większej ilości ryb w naszej codziennej diecie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.