Sałatka z kiełkami

Opublikowano: 22.04.2021 r., 18:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z kiełkami w misce
Sałatka z kiełkami
Sałatka z kiełkami to idealna propozycja na pyszną przekąskę, przystawkę lub posiłek do pracy. Jest niezwykle smaczna, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
147 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Sałata lodowa (100 g)
  • Pomidor - dwie małe sztuki (160 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Kiełki rzodkiewki (30 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Jogurt naturalny 2% (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, sitko, patelnia beztłuszczowa, miska

Przepis na sałatkę z kiełkami krok po kroku

Mięso umyj, usuń z niego błonki oraz pokrój w kostkę. Tak przygotowane mięso wymieszaj z olejem i przyprawami (solą, pieprzem, papryką słodką).

Przyprawione mięso usmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu kawałki mięsa ułóż na ręczniku papierowym i odsącz nadmiar oleju.

Sałatę lodową dokładnie umyj, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.

Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzuć do sałaty.

Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do warzyw.

Do sałatki dodaj kiełki rzodkiewki oraz ostudzone mięso.

Przygotuj sos czosnkowy: do jogurtu naturalnego dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kiełkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z kiełkami

Sałatka z kurczakiem i kiełkami rzodkiewki to doskonały pomysł na na danie wielkanocne. Jest bardzo lekka oraz dostarcza wielu składników odżywczych do naszego organizmu. Świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy lub przystawka na imprezy rodzinne. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do jej zrobienia to sałata lodowa, pomidory, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, kiełki do sałatki (najlepiej rzodkiewki), mięso z piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek). Sałatkę możesz przygotować z jajkiem zamiast mięsa z kurczaka. Wystarczy, że gotowane i pokrojone w kostkę jajka dodasz w miejsce smażonego mięsa.

Sałatka z kiełkami z rzodkiewki to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Mięso z piersi kurczaka dostarczy do naszego organizmu łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Znajdziemy w nim również witaminę B3 i B6. Pierwsza z nich odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego. Druga natomiast uczestniczy w syntezie białek, hormonów oraz enzymów, jest to witamina konieczna do przemiany węglowodanów oraz tłuszczów. Kiełki rzodkiewki natomiast dostarczą do naszego organizmu składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu cholesterolu na właściwym poziomie, zmniejszają ryzyko zachorowania (zawierają spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy) oraz wzmacniają naczynia krwionośne.

Podsumowując sałatka wielkanocna z kiełkami to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko - świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy oraz przystawka na spotkaniach rodzinnych. Obecność kurczaka dostarczy sporych ilości białka oraz sprawi, że po spożyciu tej sałatki dłużej będziemy odczuwać uczucie sytości. Jest to posiłek, który równie dobrze sprawdzi się w trakcie diety odchudzającej, ponieważ produkty użyte do przygotowania sałatki są niskokaloryczne oraz bogate w składniki mineralne i witaminy.

Alergeny w sałatce z kiełkami

Lista alergenów dla sałatki z kiełkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki z kiełkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
73.89
147.78
Białko (g)
6.54
13.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.63
9.27
Węglowodany przyswajalne (g)
3.51
7.01
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.99
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.44
6.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.75
1.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
5.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.81
3.63
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.77
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sałata lodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.34
36.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
52.46
104.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.61
71.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.20
4.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.90
5.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.20
54.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
534.56
1069.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.89
85.78
Potas (mg)
209.67
419.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.87
35.73
Fosfor (mg)
72.96
145.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.65
31.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.71
Cynk (mg)
0.35
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kiełkami 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kiełkami

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata lodowa
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Pomidor
160 g
dwie małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.13
Za 160 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Kiełki rzodkiewki
30 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jogurt naturalny 2%
40 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 40 g
Koszt składników
45.30