Przepis na sałatkę z kiełkami krok po kroku
- Sałata lodowa 100 g
- Pomidor 160 g dwie małe sztuki
- Papryka czerwona 200 g 1 duża sztuka
- Kukurydza konserwowa 70 g
- Kiełki rzodkiewki 30 g
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g
- Olej rzepakowy 20 ml
- Jogurt naturalny 2% 40 g
Mięso umyj, usuń z niego błonki oraz pokrój w kostkę. Tak przygotowane mięso wymieszaj z olejem i przyprawami (solą, pieprzem, papryką słodką).
Przyprawione mięso usmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu kawałki mięsa ułóż na ręczniku papierowym i odsącz nadmiar oleju.
Sałatę lodową dokładnie umyj, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.
Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzuć do sałaty.
Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do warzyw.
Do sałatki dodaj kiełki rzodkiewki oraz ostudzone mięso.
Przygotuj sos czosnkowy: do jogurtu naturalnego dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka z kiełkami - cechy przepisu
Więcej o sałatce z kiełkami
Sałatka z kurczakiem i kiełkami rzodkiewki to doskonały pomysł na na danie wielkanocne. Jest bardzo lekka oraz dostarcza wielu składników odżywczych do naszego organizmu. Świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy lub przystawka na imprezy rodzinne. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do jej zrobienia to sałata lodowa, pomidory, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, kiełki do sałatki (najlepiej rzodkiewki), mięso z piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek). Sałatkę możesz przygotować z jajkiem zamiast mięsa z kurczaka. Wystarczy, że gotowane i pokrojone w kostkę jajka dodasz w miejsce smażonego mięsa.
Sałatka z kiełkami z rzodkiewki to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Mięso z piersi kurczaka dostarczy do naszego organizmu łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Znajdziemy w nim również witaminę B3 i B6. Pierwsza z nich odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego. Druga natomiast uczestniczy w syntezie białek, hormonów oraz enzymów, jest to witamina konieczna do przemiany węglowodanów oraz tłuszczów. Kiełki rzodkiewki natomiast dostarczą do naszego organizmu składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu cholesterolu na właściwym poziomie, zmniejszają ryzyko zachorowania (zawierają spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy) oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
Podsumowując sałatka wielkanocna z kiełkami to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko - świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy oraz przystawka na spotkaniach rodzinnych. Obecność kurczaka dostarczy sporych ilości białka oraz sprawi, że po spożyciu tej sałatki dłużej będziemy odczuwać uczucie sytości. Jest to posiłek, który równie dobrze sprawdzi się w trakcie diety odchudzającej, ponieważ produkty użyte do przygotowania sałatki są niskokaloryczne oraz bogate w składniki mineralne i witaminy.
Wartości odżywcze sałatki z kiełkami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sałatce z kiełkami
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z kiełkami
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z kiełkami
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z kiełkami
Lista alergenów dla sałatki z kiełkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%