Sałatka z figami

Opublikowano: 15.04.2021 r., 15:02 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z figami w misce
Sałatka z figami
Sałatka z figami to idealny pomysł na przekąskę w gronie znajomych i bliskich. Można do niej dobierać różne dodatki. Sprawdź, co pasuje do sałatki ze świeżymi figami!
Przygotowanie 25 min
350 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Rukola - 1 opakowanie (120 g)
  • Granat - 1 sztuka (110 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Sałata karbowana czerwona - 4 liście (40 g)
  • Miód - 2 łyżeczki (24 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (18 ml)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Figi świeże - 5 sztuk (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
salaterka, małe salaterki

Przepis na sałatkę z figami krok po kroku

Figi opłucz i odetnij z nich ogonki. Następnie pokrój na ósemki.

Rukolę opłucz i osusz. Sałatę karbowaną czerwoną również opłucz i osusz, ale jeszcze porozrywaj na mniejsze części.

Ser feta pokrój w kostkę.

Wyłuskaj ziarenka granatu.

Wszystkie produkty połącz w salaterce lub od razu w kilku małych.

Sok z cytryny połącz z miodem i 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszaj i polej po gotowej sałatce.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z figami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z figami

Sałatka z figami ma wielu swoich zwolenników. Taka przekąska na pewno zostanie doceniona przez twoich gości i najbliższych! Na wszelki wypadek warto zachować sobie ten przepis. Nigdy nie wiadomo, kiedy znowu okaże się potrzebny. Warto jednak wiedzieć, że figi idealnie komponują się z wieloma składnikami, więc tak naprawdę można stworzyć z nimi bardzo dużo sałatek i wypróbować je wszystkie.

Jest to bardzo proste danie, które nie wymaga obróbki termicznej, więc bez problemu możesz je przygotować, jak nie masz piekarnika lub kuchenki. Tę sałatkę spokojnie zdążysz zrobić w 30 min (a nawet szybciej!), więc możesz ją przygotować tuż przed wizytą gości lub gdy tylko przyjdzie ci na to ochota. Sałatka z figami jest nie tylko szybka, ale przede wszystkim smaczna, jednak możesz nieco zmodyfikować ten przepis, jeśli jakiś składnik szczególnie ci nie odpowiada lub masz ochotę na inny.

Sałatka ze świeżymi figami smakuje dobrze z dodatkiem płatków migdałowych, pestek dyni oraz pestki słonecznika. Możesz też pokusić się na dodanie do tej sałatki orzechów w miodzie. Odpowiednie będą zarówno orzechy włoskie, jak i pekan lub nerkowca. Zamiast miodu możesz zdecydować się na syrop daktylowy lub syrop klonowy. Podczas przygotowywania tej sałatki, pamiętaj o tym, aby nie obierać figi ze skórki. Figi można pokroić w ćwiartki, zamiast w ósemki.

Możesz sprawdzić, czy smakuje ci sałatka z figami i mozzarella zamiast sera feta, ale odpowiedni będzie też kozi ser. Figi dobrze smakują z szynką (np. parmeńską) oraz gruszką lub awokado. Zamiast rukoli możesz zdecydować się na szpinak baby. Zamiast pieprzu do sosu możesz dodać musztardę. Do tej sałatki nadaje się także ocet balsamiczny.

Sałatka z rukolą i figami to idealny pomysł na przystawkę w czasie imprezy, ale to danie sprawdzi się też na obiad lub kolację. Można także zjeść tę sałatkę w pracy, ale pamiętaj, aby sos dość później (tuż przed jedzeniem). Zachęcam do tego, żeby próbować różnych kompozycji, ponieważ może się okazać, że sałatka z dodatkowymi składnikiem będzie bardziej ci odpowiadać.

Alergeny w sałatce z figami

Lista alergenów dla sałatki z figami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z figami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
134.79
350.46
Białko (g)
2.80
7.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
14.71
38.24
Węglowodany przyswajalne (g)
12.60
32.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
5.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
8.07
20.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
8.02
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
12.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.27
11.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.88
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.10
28.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
55.15
143.39
Witamina B6 (mg)
0.13
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.58
14.52
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina E (mg)
0.89
2.31
Retinol (µg (mcg))
15.59
40.52
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Ryboflawina (mg)
0.15
0.40
Niacyna (mg)
0.41
1.05
Foliany (µg (mcg))
28.64
74.46
Beta karoten (µg (mcg))
475.00
1234.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
148.52
386.16
Potas (mg)
209.80
545.49
Wapń (mg)
104.07
270.58
Fosfor (mg)
62.54
162.61
Magnez (mg)
19.40
50.43
Żelazo (mg)
0.60
1.57
Cynk (mg)
0.56
1.46
Miedź (mg)
0.07
0.19
Mangan (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z figami 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z figami

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
120 g
1 opakowanie
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Granat
110 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 110 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Sałata karbowana czerwona
40 g
4 liście
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Miód
24 g
2 łyżeczki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 24 g
Sok z cytryny
18 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 18 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Figi świeże
350 g
5 sztuk
2.50
Za 70,0 g
Liczba opakowań 5
12.50
Za 350 g
Koszt składników
82.50