Sałatka makaronowa z tuńczykiem
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (400 g)
- Marchewka (90 g)
- Seler naciowy (225 g)
- Pomidor (200 g)
- Tuńczyk w oleju (170 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (80 ml)
- Majonez (75 g)
- Ocet winny (15 ml)
- Musztarda (25 g)
- Czosnek (10 g)
- Koperek ogrodowy suszony (10 g)
Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, następnie odcedź i ostudź. Przełóż go do dużej miski.
Tuńczyka wyciągnij z puszki i rozdziel widelcem na mniejsze części.
W małej misce wymieszaj jogurt, majonez, ocet, musztardę, czosnek, koperek, sól i pieprz.
Marchewki obierz i pokrój wraz z innymi warzywami w kostkę. Dodaj do pozostałych składników sałatki.
Sałatkę wymieszaj z dressingiem.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki makaronowej z tuńczykiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem to przepyszna i niezwykle łatwa opcja na wspaniały posiłek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również syci na długo i jest zdrowy. To idealna opcja dla wszystkich, którzy kochają śródziemnomorską kuchnię. Tuńczyk wspaniale łączy się z makaronem i warzywami, całość dopełnia przepyszny dressing.
Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają nieskomplikowane posiłki. Całość jest prosta, łatwa, a przy okazji sycąca. Do przygotowania tego dania potrzebna jest tylko krótka obróbka termiczna, wystarczy lekko ugotować makaron, by był nieco miękki. Najlepiej sprawdza się ugotowanie makaronu, a następnie jego schłodzenie, dzięki czemu ma on niższy indeks glikemiczny. To wspaniałe rozwiązanie zwłaszcza dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Oprócz tego, taki mechanizm sprawia, że ma on jeszcze więcej błonnika, który wspiera działanie całego układu trawiennego.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę makaronową z tuńczykiem w łatwy i naprawdę szybki sposób, by była bardzo odżywcza, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całe danie zajmuje tylko kilka chwil, a do jego przygotowania używa się kilku prostych składników, Głównym jest oczywiście tuńczyk. Najlepiej sprawdza się w tym wypadku tuńczyk z puszki, który nie wymaga obróbki termicznej i jest gotowy do spożycia. W kilka chwil pozwala stworzyć danie proste i sycące. Tuńczyk to ryba, która dostarcza sporo kwasów nienasyconych z rodziny Omega 3, które korzystnie wpływają na działanie układu krwionośnego, a także nerwowego. To dlatego powinien gościć w menu jak najczęściej. Sparowany razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy naprawdę wspaniałe danie, które nigdy się nie nudzi. To również doskonały pomysł na sałatkę na imprezę, która jest łatwa, szybka i pyszna. Wszystkie składniki można dostać w nawet najmniejszym sklepie, a jest ich naprawdę niewiele, przez co jest ona również bardzo tania. Sprawdzi się także jako sycąca kolacja, czy szybki lunch.
Alergeny w sałatce makaronowej z tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki makaronowej z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sałatki makaronowej z tuńczykiem
To niezwykle zdrowa sałatka, która dostarcza sporo błonnika, a także zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(163g)
Węglowodany
(163g)
Tłuszcze
(163g)
Witaminy
(163g)
Składniki mineralne
(163g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.