Przepis na sałatkę jajeczną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo.

Schłodź zimną wodą, odstaw do wystudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj posiekany szczypiorek, ogórka pokrojonego w kostkę, przyprawy, majonez oraz musztardę.

Dokładnie wymieszaj.

sałatka jajeczna z majonezem
sałatka jajeczna
Koszt przygotowania dania
5.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
199 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
10

Sałatka jajeczna - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce jajecznej

Sałatka jajeczna to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Smaczna, świąteczna sałatka, przygotowywana głównie na wielkanoc (ale nie tylko...) to klasyka polskiej, domowej kuchni. Przygotowywała ją niejedna mama i babcia, a jej smak często kojarzy nam się z rodzinnymi spotkaniami. Jak zrobić sałatkę jajeczną? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, z wielu różnych składników i modyfikując w zależności od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Co więcej, jej przygotowanie jest banalnie proste i poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący kucharze i osoby bez większego doświadczenia. Pyszna sałatka jajeczna jest gotowa w zaledwie kilkanaście minut - to niewątpliwa zaleta. Koniecznie poznaj nasz pomysł na sprawdzony przepis na sałatkę jajeczną, która będzie dobra i prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na wiele okazji. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą jajka ugotowane na twardo, drobno posiekany szczypiorek, ogórek kiszony pokrojony w kostkę, sól, pieprz, majonez oraz musztarda. Wszystkie te składniki wystarczy wymieszać… i gotowe! Przepis na sałatkę jajeczną gotowy w 15 minut. Możesz podawać ją jako dodatek do dań głównych lub z pieczywem. Do sałatki możesz dodać tuńczyka z puszki, wędzoną makrelę, czy kurczaka lub szynkę. Świetnie sprawdzi się również seler naciowy, chrzan, kapary, czy kukurydza z puszki. Nie bój się eksperymentować! Jeśli zależy Ci na przygotowaniu sałatki jajecznej w wersji fit wybierz majonez light lub zastąp go naturalnym jogurtem - będzie wtedy zdecydowanie mniej kaloryczna. Jeśli szukasz prostego, sprawdzonego i smacznego przepisu na sałatkę jajeczną jesteś w odpowiednim miejscu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis - z pewnością trafi w Twoje gusta i zostanie w Twojej kuchni na długo i nie tylko od święta.

Wartości odżywcze sałatki jajecznej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
105.18 kcal
199.84 kcal
Białko
6.64 g
12.63 g

Węglowodany w sałatce jajecznej

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
1.92 g
3.64 g
Węglowodany przyswajalne
1.01 g
1.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
7.85 g
14.92 g
Tłuszcze nasycone
2.49 g
4.73 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.27 g
10.01 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.84 g
5.40 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę jajeczną

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
114.80 µg (mcg)
218.12 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.21 mg
Witamina E
0.66 mg
1.26 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.46 mg
Foliany
40.25 µg (mcg)
76.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę jajeczną

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
483.08 mg
917.85 mg
Potas
126.08 mg
239.54 mg
Wapń
43.72 mg
83.06 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
109.90 mg
208.81 mg
Magnez
15.30 mg
29.07 mg
Żelazo
1.26 mg
2.39 mg
Cynk
0.72 mg
1.38 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jajecznej 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce jajecznej

Lista alergenów dla sałatki jajecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki jajecznej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szczypiorek
40 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Ogórek kiszony
70 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 70 g
Majonez
10 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Musztarda
7 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 7 g
Liczba porcji:
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę jajeczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób