Sałatka jajeczna

Opublikowano: 16.10.2021 r., 15:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka jajeczna z majonezem
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Smaczna, świąteczna sałatka, przygotowywana głównie na wielkanoc (ale nie tylko...) to klasyka polskiej, domowej kuchni.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
199 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Szczypiorek - 4 łyżki (40 g)
  • Ogórek kiszony - 1 sztuka (70 g)
  • Majonez - 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (7 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na sałatkę jajeczną krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Schłodź zimną wodą, odstaw do wystudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj posiekany szczypiorek, ogórka pokrojonego w kostkę, przyprawy, majonez oraz musztardę.

Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę jajeczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki jajecznej

Sałatka jajeczna to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Smaczna, świąteczna sałatka, przygotowywana głównie na wielkanoc (ale nie tylko...) to klasyka polskiej, domowej kuchni. Przygotowywała ją niejedna mama i babcia, a jej smak często kojarzy nam się z rodzinnymi spotkaniami. Jak zrobić sałatkę jajeczną? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, z wielu różnych składników i modyfikując w zależności od indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Co więcej, jej przygotowanie jest banalnie proste i poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący kucharze i osoby bez większego doświadczenia. Pyszna sałatka jajeczna jest gotowa w zaledwie kilkanaście minut - to niewątpliwa zaleta. Koniecznie poznaj nasz pomysł na sprawdzony przepis na sałatkę jajeczną, która będzie dobra i prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na wiele okazji. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą jajka ugotowane na twardo, drobno posiekany szczypiorek, ogórek kiszony pokrojony w kostkę, sól, pieprz, majonez oraz musztarda. Wszystkie te składniki wystarczy wymieszać… i gotowe! Przepis na sałatkę jajeczną gotowy w 15 minut. Możesz podawać ją jako dodatek do dań głównych lub z pieczywem. Do sałatki możesz dodać tuńczyka z puszki, wędzoną makrelę, czy kurczaka lub szynkę. Świetnie sprawdzi się również seler naciowy, chrzan, kapary, czy kukurydza z puszki. Nie bój się eksperymentować! Jeśli zależy Ci na przygotowaniu sałatki jajecznej w wersji fit wybierz majonez light lub zastąp go naturalnym jogurtem - będzie wtedy zdecydowanie mniej kaloryczna. Jeśli szukasz prostego, sprawdzonego i smacznego przepisu na sałatkę jajeczną jesteś w odpowiednim miejscu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis - z pewnością trafi w Twoje gusta i zostanie w Twojej kuchni na długo i nie tylko od święta.

Alergeny w sałatce jajecznej

Lista alergenów dla sałatki jajecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki jajecznej

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność sałatki najlepiej wykorzystać majonez light lub zastąpić go jogurtem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
105.18
199.84
Białko (g)
6.64
12.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
1.92
3.64
Węglowodany przyswajalne (g)
1.01
1.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
7.85
14.92
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
5.27
10.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.43
4.61
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.84
5.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
174.43
331.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
114.80
218.12
Witamina B6 (mg)
0.11
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.79
Witamina C (mg)
10.11
19.21
Witamina D (µg (mcg))
0.94
1.78
Witamina E (mg)
0.66
1.26
Retinol (µg (mcg))
74.89
142.30
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.24
0.46
Niacyna (mg)
0.16
0.31
Foliany (µg (mcg))
40.25
76.47
Beta karoten (µg (mcg))
465.60
884.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
483.08
917.85
Potas (mg)
126.08
239.54
Wapń (mg)
43.72
83.06
Fosfor (mg)
109.90
208.81
Magnez (mg)
15.30
29.07
Żelazo (mg)
1.26
2.39
Cynk (mg)
0.72
1.38
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jajecznej 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki jajecznej

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szczypiorek
40 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Ogórek kiszony
70 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 70 g
Majonez
10 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Musztarda
7 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 7 g
Koszt składników
22.00