Przepis na sałatki z awokado i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, kolendra nasiona mielone, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Jajka pokrój w małe cząstki.

Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do miski.

Awokado obierz, wyciągnij pestkę i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników.

Jogurt naturalny wymieszaj z przyprawami i polej nim sałatkę, wymieszaj.

Sałatka z awokado i jajkiem podana na talerzu.
sałatki z awokado i jajkiem
Koszt przygotowania dania
27.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
240 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Sałatki z awokado i jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatkach z awokado i jajkiem

Sałatki z awokado i jajkiem to wspaniała opcja na pyszny posiłek, który będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Sałatka z przepisu jest pyszna. Choć jest niezwykle prosta, wcale nie nudzi. To dzięki wspaniałemu połączeniu różnych przypraw, ziół i smaków. Wszystkie składniki, których używa się do jego wykonania, świetnie się razem komponują. To prawdziwe bogactwo witamin. W dodatku jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Ta sałatka sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i od święta.

Przepis na sałatkę z awokado i jajka to fit pomysł na wspaniały posiłek. Choć sałatka jest dietetyczna, to smakuje naprawdę wyśmienicie. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w lodówce. Przepis na sałatkę jest nieskomplikowany, dzięki czemu danie można przygotować błyskawicznie i da sobie z nim radę nawet początkujący kucharz. Elementem dekoracyjnym są cząstki jaj ułożone na wierzchu sałatki, dzięki czemu prezentuje się ona naprawdę apetycznie, a przy tym jest smaczna i bardzo zdrowa. Głównym jest oczywiście awokado, które jest smaczne, a przy okazji naprawdę dobre dla zdrowia. Awokado jest świetnym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również wiele cennych witamin i składników prozdrowotnych, które wspierają zdrowie, dlatego ważne by gościł w codziennym menu jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z awokado i jajka, by była zdrowa, a przy tym łatwa i szybka, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie sprawdzi się idealnie na kolację, czy na śniadanie. Sałatka ze względu na duże ilości białka i błonnika świetnie zaspokaja głód, dlatego będzie idealnym pomysłem na posiłek do pracy, czy szkoły. Dzięki dużej zawartości błonnika brokuł reguluje też poziom cukru we krwi. Ta sałatka jest po prostu pyszna, zaświadczy o tym każdy, kto choć raz jej spróbował. Gdy pojawia się na stole, robi wspaniałe wrażenie i w kilka minut z niego znika, gdyż ciężko jest się powstrzymać od nałożenia dokładki.

Wartości odżywcze sałatek z awokado i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(301g)
Energia (kalorie)
80.04 kcal
240.92 kcal
Białko
3.97 g
11.96 g

Węglowodany w sałatkach z awokado i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(301g)
Węglowodany
5.03 g
15.15 g
Węglowodany przyswajalne
2.62 g
7.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.41 g
7.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(301g)
Tłuszcz
5.46 g
16.44 g
Tłuszcze nasycone
1.53 g
4.61 g
Tłuszcze nienasycone
3.90 g
11.75 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.07 g
9.23 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
2.52 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
66.93 mg
201.46 mg

Witaminy w przepisie na sałatki z awokado i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(301g)
Witamina A
134.09 µg (mcg)
403.61 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Witamina C
40.21 mg
121.04 mg
Witamina D
0.43 µg (mcg)
1.30 µg (mcg)
Witamina E
0.19 mg
0.57 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
28.86 µg (mcg)
86.86 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.53 mg
Niacyna
0.83 mg
2.49 mg
Foliany
75.05 µg (mcg)
225.91 µg (mcg)
Beta karoten
1249.73 µg (mcg)
3761.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatki z awokado i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(301g)
Sód
49.11 mg
147.83 mg
Potas
342.49 mg
1030.88 mg
Wapń
48.65 mg
146.43 mg
Fosfor
75.35 mg
226.81 mg
Magnez
30.12 mg
90.66 mg
Żelazo
1.12 mg
3.38 mg
Cynk
0.61 mg
1.83 mg
Miedź
0.11 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatek z awokado i jajkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatkach z awokado i jajkiem

Lista alergenów dla sałatek z awokado i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatek z awokado i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Awokado
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny
75 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Pomidory koktajlowe
180 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Papryka żółta
200 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Koszt składników
37.80
Jak oceniasz przepis na sałatki z awokado i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób