Sałatki z awokado i jajkiem

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z awokado i jajkiem podana na talerzu.
Sałatki z awokado i jajkiem
Sałatki z awokado i jajkiem to wspaniała opcja na pyszny posiłek, który będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Sałatka z przepisu jest pyszna.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
240 kcal
Kcal w porcji
301 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Szpinak (250 g)
  • Awokado (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jogurt naturalny (75 ml)
  • Pomidory koktajlowe (180 g)
  • Papryka żółta (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, kolendra nasiona mielone, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatki z awokado i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Jajka pokrój w małe cząstki.

Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do miski.

Awokado obierz, wyciągnij pestkę i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników.

Jogurt naturalny wymieszaj z przyprawami i polej nim sałatkę, wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatki z awokado i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat sałatek z awokado i jajkiem

Sałatki z awokado i jajkiem to wspaniała opcja na pyszny posiłek, który będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Sałatka z przepisu jest pyszna. Choć jest niezwykle prosta, wcale nie nudzi. To dzięki wspaniałemu połączeniu różnych przypraw, ziół i smaków. Wszystkie składniki, których używa się do jego wykonania, świetnie się razem komponują. To prawdziwe bogactwo witamin. W dodatku jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Ta sałatka sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i od święta.

Przepis na sałatkę z awokado i jajka to fit pomysł na wspaniały posiłek. Choć sałatka jest dietetyczna, to smakuje naprawdę wyśmienicie. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w lodówce. Przepis na sałatkę jest nieskomplikowany, dzięki czemu danie można przygotować błyskawicznie i da sobie z nim radę nawet początkujący kucharz. Elementem dekoracyjnym są cząstki jaj ułożone na wierzchu sałatki, dzięki czemu prezentuje się ona naprawdę apetycznie, a przy tym jest smaczna i bardzo zdrowa. Głównym jest oczywiście awokado, które jest smaczne, a przy okazji naprawdę dobre dla zdrowia. Awokado jest świetnym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również wiele cennych witamin i składników prozdrowotnych, które wspierają zdrowie, dlatego ważne by gościł w codziennym menu jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z awokado i jajka, by była zdrowa, a przy tym łatwa i szybka, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie sprawdzi się idealnie na kolację, czy na śniadanie. Sałatka ze względu na duże ilości białka i błonnika świetnie zaspokaja głód, dlatego będzie idealnym pomysłem na posiłek do pracy, czy szkoły. Dzięki dużej zawartości błonnika brokuł reguluje też poziom cukru we krwi. Ta sałatka jest po prostu pyszna, zaświadczy o tym każdy, kto choć raz jej spróbował. Gdy pojawia się na stole, robi wspaniałe wrażenie i w kilka minut z niego znika, gdyż ciężko jest się powstrzymać od nałożenia dokładki.

Alergeny w sałatkach z awokado i jajkiem

Lista alergenów dla sałatek z awokado i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sałatek z awokado i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(301g)
Energia (kcal)
80.04
240.92
Białko (g)
3.97
11.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(301g)
Węglowodany (g)
5.03
15.15
Węglowodany przyswajalne (g)
2.62
7.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.41
7.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(301g)
Tłuszcz (g)
5.46
16.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
4.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
11.75
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
9.23
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
2.52
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.93
201.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(301g)
Witamina A (µg (mcg))
134.09
403.61
Witamina B6 (mg)
0.18
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.59
Witamina C (mg)
40.21
121.04
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.30
Witamina E (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.86
86.86
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.18
0.53
Niacyna (mg)
0.83
2.49
Foliany (µg (mcg))
75.05
225.91
Beta karoten (µg (mcg))
1249.73
3761.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(301g)
Sód (mg)
49.11
147.83
Potas (mg)
342.49
1030.88
Wapń (mg)
48.65
146.43
Fosfor (mg)
75.35
226.81
Magnez (mg)
30.12
90.66
Żelazo (mg)
1.12
3.38
Cynk (mg)
0.61
1.83
Miedź (mg)
0.11
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatek z awokado i jajkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatek z awokado i jajkiem

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Awokado
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny
75 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Pomidory koktajlowe
180 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Papryka żółta
200 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Koszt składników
37.80