Przepis na sałatkę z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Zrób sos. Śmietanę, majonez oraz chrzan wraz z solą i pieprzem wymieszaj i odstaw na kilka godzin.

Ugotuj jajka na twardo. Ugotowane jajka zalej zimną wodą i obierz. Pokrój jajka w dużą kostkę.

Seler i kukurydzę odsącz z zalewy i umieść w misce.

Szynkę oraz ser pokrój w dużą kostkę.

Dodaj do selera i kukurydzy ser, szynkę, jajko, posiekany drobno szczypiorek oraz sos. Wymieszaj dokładnie wszystko i dopraw według uznania. Smakuje idealnie sama albo z pieczywem.

Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Koszt przygotowania dania
17.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
390 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
34

Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem

Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem charakteryzuje się pysznym smakiem. Smak ten zawdzięcza dodanemu chrzanowi. Ser żółty i szynka to pyszny dodatek. Cała kompozycja smakuje wyśmienicie. Dobra propozycja na szybką sałatkę.

Sos jest wykonany na podstawie majonezu. Dodaj do niego śmietanę oraz wyżej wymieniony chrzan i to już gotowy jest wspaniały dodatek. W czasie gotowania jajek można wykonać całą sałatkę. Czas wykonania jest zatem szybki. Bardzo smaczna i prosta sałatka. Można ją z powodzeniem podać na imprezie czy na rodzinnym obiedzie.

Wartości odżywcze sałatki z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
156.06 kcal
390.15 kcal
Białko
7.50 g
18.74 g

Węglowodany w sałatce z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.89 g
14.72 g
Węglowodany przyswajalne
5.24 g
13.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.50 g
28.75 g
Tłuszcze nasycone
4.54 g
11.35 g
Tłuszcze nienasycone
6.96 g
17.41 g
Tłuszcze jednonasycone
3.53 g
8.82 g
Tłuszcze wielonasycone
3.43 g
8.58 g
Cholesterol
101.54 mg
253.86 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
70.85 µg (mcg)
177.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.52 µg (mcg)
1.31 µg (mcg)
Witamina C
2.08 mg
5.21 mg
Witamina D
0.53 µg (mcg)
1.32 µg (mcg)
Brak danych dla: ser tylżycki.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.32 mg
Brak danych dla: ser tylżycki.
czytaj dalej
Retinol
64.34 µg (mcg)
160.84 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.47 mg
Niacyna
0.65 mg
1.61 mg
Foliany
28.62 µg (mcg)
71.56 µg (mcg)
Beta karoten
65.04 µg (mcg)
162.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ser tylżycki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
614.91 mg
1537.28 mg
Potas
169.82 mg
424.55 mg
Wapń
103.66 mg
259.16 mg
Fosfor
125.85 mg
314.63 mg
Magnez
12.23 mg
30.57 mg
Żelazo
0.61 mg
1.52 mg
Cynk
0.99 mg
2.48 mg
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser tylżycki
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy

Cena przygotowania sałatki z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietana 12%
60 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Majonez
60 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 60 g
Chrzan
30 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Seler konserwowy
300 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
3.28
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
140 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 140 g
Ser tylżycki
100 g
4.00
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 100 g
Szynka konserwowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
30.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób