Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego krok po kroku
- Ciasto francuskie 500 g
- Pieczarki 300 g
- Cebula 150 g 2 średnie sztuki
- Śmietana 18% 150 g
- Natka pietruszki 20 g
- Olej rzepakowy 30 ml
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju.
Pieczarki przekrój na 4 części. Dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż odparuje z nich woda.
Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę oraz natkę pietruszki. Podgrzej i mieszaj, aż składniki się połączą.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty na tyle duże aby można było zlepić brzegi. Na każdy kwadrat ułóż farsz. Zlep brzegi ciasta i natnij wierzch, aby powstająca para miała dokąd uciec.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Pasteis de nata
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Ciasto francuskie z budyniem
-
Przekąski z ciasta francuskiego

(liczba kalorii)
Sakiewki z ciasta francuskiego - cechy przepisu
Więcej o sakiewkach z ciasta francuskiego
Sakiewki z ciasta francuskiego to pomysł na imprezę lub szybką przekąskę. Gotowe ciasto francuskie idealnie nadaje się do zapiekania z różnymi rodzajami farszu. Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, śmietana kwaśna 18%, sól i pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić sakiewki z ciasta francuskiego? Na początek przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich woda. Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę kwaśną i natkę pietruszki. Podgrzej i mieszaj do połączenia składników. Tak przygotowany farsz przestudź. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, muszą być na tyle duże żeby można było skleić brzegi. Na każdy kawałek ciast nakładaj farsz. Sklej brzegi i natnij wierzch aby para miała miejsce do ulatywania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Natka pietruszki to dostępna przez cały rok zielona przyprawa. Natka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Wapń jest pierwiastkiem budującym nasze kości, jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy oraz zaburzone działanie układu nerwowo-mięśniowego.
Cebula od dawna jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując proste sakiewki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką przekąskę. Sprawdzony przepis na sakiewki z farszem możesz podać na zimno lub na gorąco. Gotowe ciasto francuskie to wdzięczny produkt, który smakuje dobrze z każdym farszem zarówno na słodko jak i na słono.
Wartości odżywcze sakiewek z ciasta francuskiego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sakiewkach z ciasta francuskiego
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sakiewki z ciasta francuskiego
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sakiewki z ciasta francuskiego
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sakiewkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla sakiewek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%