Sakiewki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 07.09.2021 r., 7:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sakiewki z ciasta francuskiego
Sakiewki z ciasta francuskiego
Sakiewki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na szybką przekąskę do pracy lub na spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to danie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
600 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie (500 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju.

Pieczarki przekrój na 4 części. Dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż odparuje z nich woda.

Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę oraz natkę pietruszki. Podgrzej i mieszaj, aż składniki się połączą.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty na tyle duże aby można było zlepić brzegi. Na każdy kwadrat ułóż farsz. Zlep brzegi ciasta i natnij wierzch, aby powstająca para miała dokąd uciec.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na sakiewki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat sakiewek z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego to pomysł na imprezę lub szybką przekąskę. Gotowe ciasto francuskie idealnie nadaje się do zapiekania z różnymi rodzajami farszu. Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, cebula, pieczarki, śmietana kwaśna 18%, sól i pieprz, natka pietruszki.

Jak zrobić sakiewki z ciasta francuskiego? Na początek przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój na cztery części. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż pieczarki się zarumienią i odparuje z nich woda. Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę kwaśną i natkę pietruszki. Podgrzej i mieszaj do połączenia składników. Tak przygotowany farsz przestudź. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, muszą być na tyle duże żeby można było skleić brzegi. Na każdy kawałek ciast nakładaj farsz. Sklej brzegi i natnij wierzch aby para miała miejsce do ulatywania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Natka pietruszki to dostępna przez cały rok zielona przyprawa. Natka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Wapń jest pierwiastkiem budującym nasze kości, jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy oraz zaburzone działanie układu nerwowo-mięśniowego.

Cebula od dawna jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując proste sakiewki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką przekąskę. Sprawdzony przepis na sakiewki z farszem możesz podać na zimno lub na gorąco. Gotowe ciasto francuskie to wdzięczny produkt, który smakuje dobrze z każdym farszem zarówno na słodko jak i na słono.

Alergeny w sakiewkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla sakiewek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze sakiewek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Sakiewki z ciasta francuskiego to dobra propozycja na smaczną przekąskę. Wybierz ciasto z krótką listą składników. Ciasto francuskie jest wyrobem kalorycznym, dlatego staraj się aby dodatki do niego miały niską zawartość tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
300.45
600.90
Białko (g)
4.49
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.39
44.78
Węglowodany przyswajalne (g)
21.20
42.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
2.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
21.81
43.63
Tłuszcze nasycone (g)
7.11
14.23
Tłuszcze nienasycone (g)
14.70
29.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.72
23.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
5.96
Cholesterol (mg)
7.70
15.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
23.50
46.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.94
7.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.78
31.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.80
5.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.25
88.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
91.22
182.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
115.10
230.21
Potas (mg)
154.46
308.92
Wapń (mg)
23.44
46.88
Fosfor (mg)
63.23
126.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.78
25.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
2.78
Cynk (mg)
0.45
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sakiewek z ciasta francuskiego 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego

Koszt składników
34.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
34.20