Przepis na fornetti krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek

Jabłka umyj pokrój w niedużą kostkę

Dodaj do nich cynamon i wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwiń. Każdy płat potnij na 10 kwadratów.

Rozłóż zimne jabłka, po ok. 1 łyżce na kwadrat. Brzegi kwadratu posmaruj odrobiną zimnej wodą. Złóż na pół i brzegi mocno dociśnij.

W każdym ciastku wytnij delikatnie nożem jedno duże nacięcie, od górnego rogu, do przeciwległego dolnego rogu.

Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Fornetti posypane cukrem pudrem.
fornetti
Koszt przygotowania dania
15.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Fornetti - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fornetti

Fornetti to smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego, które wspaniale wyglądają, pysznie smakują i są bardzo proste do przygotowania, nawet w swojej własnej kuchni. Ten przepis robi się w 15 minut.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fornetti, by było smaczne i proste, to ten prosty przepis będzie doskonałym pomysłem. Ciastka fornetti kojarzą się z maleńkimi cukierniami, które to oferują właśnie te wypieki z ciasta francuskiego z przeróżnymi farszami. Można znaleźć takie, z jagodami, z jabłkami i budyniem, morelami, czy wiśniami, a nawet czekoladą. Ciasto francuskie pasuje to wielu różnych kompozycji smakowych, dlatego jest uniwersalne i nigdy się nie nudzi. Choć fornetti bez problemu można zakupić, to jednak najlepsze są te domowe ciastka. To dlatego, że można je napełnić ulubionym nadzieniem, które w łatwy sposób da się przygotować samodzielnie.

Przepis na fornetti to wspaniały pomysł na pyszne ciasteczka, które są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy, gdyż do ich przygotowania nie potrzeba długiego doświadczenia kulinarnego. To ciastka na bazie ciasta francuskiego. Choć jest to jedno z najbardziej skomplikowanych baz deserowych, dzięki temu, że można dostać je z łatwością w każdym sklepie, zrobienie na jego bazie słodkich przekąsek jest proste. Dobrze jednak szukać ciasta o dobry składzie, choć jest to zadanie ciężkie, nie jest niemożliwe. Ciasto francuskie nie powinno zawierać zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny.

To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.

Wartości odżywcze fornetti

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kalorie)
301.81 kcal
356.14 kcal
Białko
4.19 g
4.95 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w fornetti

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany
29.69 g
35.03 g
Węglowodany przyswajalne
27.66 g
32.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
2.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz
18.60 g
21.95 g
Tłuszcze nasycone
5.77 g
6.81 g
Tłuszcze nienasycone
12.83 g
15.14 g
Cholesterol
17.34 mg
20.46 mg

Witaminy w przepisie na fornetti

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A
8.89 µg (mcg)
10.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
0.47 mg
Retinol
7.46 µg (mcg)
8.80 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.20 mg
Niacyna
2.03 mg
2.39 mg
Foliany
40.61 µg (mcg)
47.91 µg (mcg)
Beta karoten
11.92 µg (mcg)
14.06 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na fornetti

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód
125.76 mg
148.40 mg
Potas
83.00 mg
97.94 mg
Wapń
14.36 mg
16.94 mg
Fosfor
42.55 mg
50.21 mg
Magnez
10.69 mg
12.62 mg
Żelazo
1.39 mg
1.64 mg
Cynk
0.34 mg
0.40 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fornetti 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fornetti

Lista alergenów dla fornetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania fornetti

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
560 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
12.17
Za 560 g
Jabłko
540 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 540 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.30
Jak oceniasz przepis na fornetti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób