Przepis na ciasto francuskie z nutellą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut wcześniej.

Posiekaj migdały.

Płat ciasta pokrój na kwadratowe kawałki.

Na każdym kwadracie umieść łyżeczkę nutelli, posyp migdałami i skórką otartą z pomarańczy.

Złóż ciasto w trójkąt i dociśnij brzegi. Roztrzep jajko z odrobiną wody.

Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je jajkiem.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.

Ciasto francuskie z nutellą przekrojone na pół podane na drewnianej desce do krojenia.
Ciasto francuskie z nutellą
Koszt przygotowania dania
26.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
508 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
59

Ciasto francuskie z nutellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z nutellą

Ciasto francuskie z nutellą to świetny pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia ciastka czekoladowe. Ciasto francuskie można dostać w prawie każdym większym sklepie. Ma ono długi termin przydatności, dlatego zawsze możesz mieć jedno więcej na zapas. Przepis na ciasto francuskie z nutellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, migdały, nutella, jajko, skórka z pomarańczy.

Jak zrobić ciasto francuskie z nutellą? Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut wcześniej. Posiekaj migdały. Płat ciasta pokrój na kwadratowe kawałki. Na każdym kwadracie umieść łyżeczkę nutelli, posyp migdałami i skórką otartą z pomarańczy. Złóż ciasto w trójkąt i dociśnij brzegi. Roztrzep jajko z odrobiną wody. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszne ciasteczka z nutellą pieczone w piekarniku są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasteczka najlepsze są od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Do zrobienia ciasteczek możesz wykorzystać także masło orzechowe wymieszane w nutellą. Prosty przepis dobrze wykorzystać jako deser dla niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
508.28 kcal
508.28 kcal
Białko
9.19 g
9.19 g

Węglowodany w cieście francuskim z nutellą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
41.85 g
41.85 g
Węglowodany przyswajalne
37.41 g
37.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.45 g
4.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
34.60 g
34.60 g
Tłuszcze nasycone
9.53 g
9.53 g
Tłuszcze nienasycone
25.08 g
25.08 g
Tłuszcze jednonasycone
15.89 g
15.89 g
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.49 g
4.49 g
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej
Cholesterol
25.10 mg
25.10 mg
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z nutellą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
11.82 µg (mcg)
11.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
5.01 mg
5.01 mg
Witamina E
5.65 mg
5.65 mg
Retinol
10.80 µg (mcg)
10.80 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.40 mg
0.40 mg
Niacyna
2.77 mg
2.77 mg
Foliany
53.01 µg (mcg)
53.01 µg (mcg)
Beta karoten
0.40 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z nutellą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
142.12 mg
142.12 mg
Potas
263.85 mg
263.85 mg
Wapń
84.02 mg
84.02 mg
Fosfor
157.61 mg
157.61 mg
Magnez
68.25 mg
68.25 mg
Żelazo
3.07 mg
3.07 mg
Cynk
1.11 mg
1.11 mg
Miedź
0.34 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z nutellą 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z nutellą

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania ciasta francuskiego z nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Migdały
130 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 130 g
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
pół małego słoiczka
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Skórka z pomarańczy
30 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 30 g
Koszt składników
45.40
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób