Przepis na ciasto francuskie z nutellą krok po kroku
- Ciasto francuskie 400 g
- Jajko 1 szt.
- Migdały 130 g
- Krem czekoladowy typu nutella 200 g pół małego słoiczka
- Skórka z pomarańczy 30 g
Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut wcześniej.
Posiekaj migdały.
Płat ciasta pokrój na kwadratowe kawałki.
Na każdym kwadracie umieść łyżeczkę nutelli, posyp migdałami i skórką otartą z pomarańczy.
Złóż ciasto w trójkąt i dociśnij brzegi. Roztrzep jajko z odrobiną wody.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je jajkiem.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Pasteis de nata
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Sakiewki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
-
Przekąski z ciasta francuskiego

(liczba kalorii)
Ciasto francuskie z nutellą - cechy przepisu
Więcej o cieście francuskim z nutellą
Ciasto francuskie z nutellą to świetny pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia ciastka czekoladowe. Ciasto francuskie można dostać w prawie każdym większym sklepie. Ma ono długi termin przydatności, dlatego zawsze możesz mieć jedno więcej na zapas. Przepis na ciasto francuskie z nutellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, migdały, nutella, jajko, skórka z pomarańczy.
Jak zrobić ciasto francuskie z nutellą? Płat ciasta wyjmij z lodówki 10 minut wcześniej. Posiekaj migdały. Płat ciasta pokrój na kwadratowe kawałki. Na każdym kwadracie umieść łyżeczkę nutelli, posyp migdałami i skórką otartą z pomarańczy. Złóż ciasto w trójkąt i dociśnij brzegi. Roztrzep jajko z odrobiną wody. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując pyszne ciasteczka z nutellą pieczone w piekarniku są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasteczka najlepsze są od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać pod przykryciem przez 2-3 dni. Do zrobienia ciasteczek możesz wykorzystać także masło orzechowe wymieszane w nutellą. Prosty przepis dobrze wykorzystać jako deser dla niezapowiedzianych gości.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z nutellą
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście francuskim z nutellą
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z nutellą
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z nutellą
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z nutellą
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- krem czekoladowy typu nutella
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella