Przepis na ciasto francuskie z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, rondelek

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Owoce prażymy do momentu, aż sok odparuje.

Ciasto francuskie tniemy na równe kwadraty. Na każdy układamy farsz z jabłek i zwijamy w koperty.

Ciastka układamy na blaszce do pieczenia. Na koniec smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

Koperty pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto francuskie z jabłkami z piekarnika
Ciasto francuskie z jabłkami
Koszt przygotowania dania
11.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
280 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Ciasto francuskie z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z jabłkami

Pyszne ciasto francuskie z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na bazie ciasta francuskiego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto francuskie z jabłkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka oraz cynamon i cukier. Owoce prażymy do momentu odparowania soku. W międzyczasie ciasto francuskie tniemy na 10 równych kwadratów. Na każdy z nich układamy gotowe owoce. Ciasto zwijamy w koperty. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec każdą kopertę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciastka pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na ciasto francuskie z jabłkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Ciasto francuskie z jabłkami można również przygotować tak, aby był bezpieczny dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Prażone jabłka z cynamonem w cieście francuskim odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciastka na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
3.62 g
3.62 g
Fenyloalanina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście francuskim z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
25.91 g
25.91 g
Węglowodany przyswajalne
24.13 g
24.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.78 g
1.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
18.22 g
18.22 g
Tłuszcze nasycone
6.88 g
6.88 g
Tłuszcze nienasycone
11.33 g
11.33 g
Cholesterol
29.50 mg
29.50 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
38.23 µg (mcg)
38.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
0.45 mg
Retinol
36.18 µg (mcg)
36.18 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.15 mg
Niacyna
1.62 mg
1.62 mg
Foliany
33.57 µg (mcg)
33.57 µg (mcg)
Beta karoten
19.11 µg (mcg)
19.11 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
102.94 mg
102.94 mg
Potas
82.40 mg
82.40 mg
Wapń
10.92 mg
10.92 mg
Fosfor
39.64 mg
39.64 mg
Magnez
9.30 mg
9.30 mg
Żelazo
1.13 mg
1.13 mg
Cynk
0.30 mg
0.30 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z jabłkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta francuskiego z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
370 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 370 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób