Przepis na pasteis de nata krok po kroku

Składniki
Przyprawy
skórka z cytryny, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, papier do pieczenia

Ciasto francuskie rozwiń, a następnie zwiń w ciasny rulonik. Podziel je na kawałki o grubości około 3 cm.

Pokrojone fragmenty włóż do foremek na babeczki, następnie lekko je spłaszcz. Rozprowadź ciasto po całej foremce.

Połowę mleka przelej do miseczki i dodaj do niego mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Drugą część mleka przelej do rondelka. Dodaj do niego skórkę cytryny i cynamon. Całość zagotuj i wlej do niego mleko z mąką. Gotuj mieszając, aż całość zgęstnieje.

W osobnym garnku zagotuj pół szklanki wody wraz z cukrem. Gdy syrop zrobi się gęsty odstaw go na 2 minuty i przelej do mleka. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Masę przelej na babeczki z ciasta francuskiego.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 18 minut.

Pasteis de nata podane na talerzyku.
pasteis de nata
Koszt przygotowania dania
11.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
278 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Pasteis de nata - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasteis de nata

Pasteis de nata to portugalskie babeczki z nadzienie budyniowym, które charakteryzują się niezwykle słodkim smakiem. Wywodzą się one z lizbońskiego klasztoru. Mnisi używali pierwotnie białek do krochmalenia habitów, a żółtka postanowili użyć do wypieków. Tak powstały właśnie te pyszne babeczki, których nadzienie robi się z dodatkiem sporej ilości żółtek, dzięki temu są tak pyszne, a przy tym pięknie rumiane. Te ciasteczka portugalskie cieszą się niebywałą popularnością wśród turystów, dlatego można je spotkać w każdej większej portugalskiej kawiarni i cukierni. Nic dziwnego są bardzo kruche i kryją i pyszne, budyniowe nadzienie, które wspaniale roztapia się w ustach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasteis de nata w łatwy sposób, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, głównie dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego. Dlatego świetnie sprawdzi się jako awaryjny wypiek. W tym przypadku budyń robi się samodzielnie, jednak jest on również niezbyt skomplikowany. Całość piecze się bardzo krótko, dzięki czemu można się cieszyć wspaniałym smakiem babeczek w kilkanaście minut.

Przepis na pasteis de nata jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nimi nawet początkujący cukiernicy. Do przygotowania ciastek przyda się na pewno gotowe ciasto francuskie i sporo żółtek. To wypieki, które charakteryzują się bardzo słodkim smakiem, a także niezwykle kruchym ciastem. Maślany smak ciasta francuskiego idealnie komponuje się z słodkim, lekko cytrusowym aromatem nadzienia. Te babeczki są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Ten sprawdzony przepis pozwala na zrobienie tych wypieków w zaskakująco szybkim czasie. W Polsce ciężko jest dostać je w kawiarniach czy cukierniach, dlatego jedynym sposobem na spróbowanie ich bez długiej podróży jest przygotowanie ich we własnym domu. Z tą recepturą staje się to niezwykle łatwe. Babeczki będą dobre nie tylko na co dzień, ale również od święta, gdyż są bardzo piękne i eleganckie. Te smaczne babeczki budyniowe na pewno skradną serce każdego, kto ich spróbuje.

Wartości odżywcze pasteis de nata

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kalorie)
336.05 kcal
278.92 kcal
Białko
5.83 g
4.84 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pasteis de nata

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany
39.71 g
32.96 g
Węglowodany przyswajalne
39.16 g
32.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz
17.44 g
14.47 g
Tłuszcze nasycone
5.91 g
4.91 g

Witaminy w przepisie na pasteis de nata

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina B6
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.18 mg
Niacyna
1.82 mg
1.51 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
49.30 µg (mcg)
40.92 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasteis de nata

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód
109.30 mg
90.72 mg
Potas
87.51 mg
72.63 mg
Wapń
56.22 mg
46.66 mg
Fosfor
97.12 mg
80.61 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
11.45 mg
9.51 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cynk
0.60 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasteis de nata 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasteis de nata

Lista alergenów dla pasteis de nata przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pasteis de nata

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
2 szt
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na pasteis de nata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób