Ślimaczki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 31.05.2021 r., 16:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ślimaczki z ciasta francuskiego podane na desce do krojenia.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczną przekąskę na wiele imprez okolicznościowych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
386 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie (250 g)
  • Szynka z piersi kurczaka w plasterkach (150 g)
  • Ser gouda w plasterkach (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozłóż na blat i delikatnie rozwałkuj.

Na całej powierzchni ciasta rozłóż plastry sera i szynki.

Ciasto francuskie zwiń z rulon i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.

Ślimaczki ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.

Gdy ślimaczki już się upieką wyciągnij je do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat ślimaczków z ciasta francuskiego

Poznaj nasz przepis na pyszne ślimaki z ciasta francuskiego. Jeżeli potrzebujesz prostej i szybkiej przekąski na imprezę to ślimaczki z ciasta francuskiego są strzałem w dziesiątkę. Są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Potrzebować będziesz do wykonania tego przepisu tylko trzech składników. Składniki są przystępnie cenowo w każdym spożywczym sklepie. Potrzebne składniki to ciasto francuskie, ser i szynka.

Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem? Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj gotowe ciasto francuskie. Na całą powierzchnie ciasta rozłóż plastry sera żółtego i szynki. Ciasto zawiń w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Piecz w piekarniku przez 25 minut. Przekąska gotowa! Bardzo szybki i prosty przepis poradzi sobie z nim każdy.

Wykorzystanie 3 składników do przygotowania potrawy sprawia, że jest ona uboga w niektóre składniki pokarmowe. Należy pamiętać, że używanie sera żółtego może wiązać się ze zwiększonym spożyciem soli w diecie. Jest to szczególnie istotne dla osób, które chorują na nadciśnienie, ponieważ nadmiar soli w diecie dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo ser żółty jest produktem wysoko przetworzonym, dlatego nie powinien zbyt często gościć na naszym stole.

Podsumowując ślimaczki z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie kiedy nie mamy czasu na przygotowanie przekąski. Zawijane ślimaczki z ciasta francuskiego wyglądem przypominają pizzerinki i są królem imprez, ponieważ znikają w mgnieniu oka. Jest to przekąska bardzo smaczna i efektowna, a jej największym atutem jest pyszny smak i szybki czas przygotowania. Taką przekąskę możemy zrobić w różnych formach z dodatkami wedle uznania lub z tym co mamy w lodówce pod ręką. Mogą to być np. ślimaczki francuskie z serem, szynka i pieczarkami. Szynkę możemy zastąpić każdym rodzajem mięsa. Doskonale sprawdzi się salami, kurczak, wołowina. Możemy kombinować do woli. Ślimaczki polecam podawać z dodatkiem dipów.

Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to danie dość kaloryczne i wykonane z przetworzonych produktów. Zwróć uwagę na ilość tego przysmaku w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
386.90
386.90
Białko (g)
14.51
14.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
23.27
23.27
Węglowodany przyswajalne (g)
22.52
22.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
26.27
26.27
Tłuszcze nasycone (g)
10.74
10.74
Tłuszcze nienasycone (g)
15.53
15.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.61
12.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.92
2.92
Cholesterol (mg)
42.90
42.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
33.00
33.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.39
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.43
0.43
Retinol (µg (mcg))
32.80
32.80
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
3.16
3.16
Foliany (µg (mcg))
45.00
45.00
Beta karoten (µg (mcg))
2.00
2.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
600.30
600.30
Potas (mg)
144.40
144.40
Wapń (mg)
146.50
146.50
Fosfor (mg)
230.40
230.40
Magnez (mg)
19.80
19.80
Żelazo (mg)
1.73
1.73
Cynk (mg)
1.75
1.75
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaczków z ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ślimaczków z ciasta francuskiego

Koszt składników
22.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
250 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.43
Za 250 g
Szynka z piersi kurczaka
150 g
w plasterkach
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Ser gouda
100 g
w plasterkach
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
22.20