Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki
  • Ciasto francuskie 250 g
  • Szynka z piersi kurczaka 150 g w plasterkach
  • Ser gouda 100 g w plasterkach
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozłóż na blat i delikatnie rozwałkuj.

Na całej powierzchni ciasta rozłóż plastry sera i szynki.

Ciasto francuskie zwiń z rulon i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.

Ślimaczki ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.

Gdy ślimaczki już się upieką wyciągnij je do wystudzenia.

Ślimaczki z ciasta francuskiego podane na desce do krojenia.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
14.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Ślimaczki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ślimaczkach z ciasta francuskiego

Poznaj nasz przepis na pyszne ślimaki z ciasta francuskiego. Jeżeli potrzebujesz prostej i szybkiej przekąski na imprezę to ślimaczki z ciasta francuskiego są strzałem w dziesiątkę. Są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Potrzebować będziesz do wykonania tego przepisu tylko trzech składników. Składniki są przystępnie cenowo w każdym spożywczym sklepie. Potrzebne składniki to ciasto francuskie, ser i szynka.

Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem? Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj gotowe ciasto francuskie. Na całą powierzchnie ciasta rozłóż plastry sera żółtego i szynki. Ciasto zawiń w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Piecz w piekarniku przez 25 minut. Przekąska gotowa! Bardzo szybki i prosty przepis poradzi sobie z nim każdy.

Wykorzystanie 3 składników do przygotowania potrawy sprawia, że jest ona uboga w niektóre składniki pokarmowe. Należy pamiętać, że używanie sera żółtego może wiązać się ze zwiększonym spożyciem soli w diecie. Jest to szczególnie istotne dla osób, które chorują na nadciśnienie, ponieważ nadmiar soli w diecie dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo ser żółty jest produktem wysoko przetworzonym, dlatego nie powinien zbyt często gościć na naszym stole.

Podsumowując ślimaczki z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie kiedy nie mamy czasu na przygotowanie przekąski. Zawijane ślimaczki z ciasta francuskiego wyglądem przypominają pizzerinki i są królem imprez, ponieważ znikają w mgnieniu oka. Jest to przekąska bardzo smaczna i efektowna, a jej największym atutem jest pyszny smak i szybki czas przygotowania. Taką przekąskę możemy zrobić w różnych formach z dodatkami wedle uznania lub z tym co mamy w lodówce pod ręką. Mogą to być np. ślimaczki francuskie z serem, szynka i pieczarkami. Szynkę możemy zastąpić każdym rodzajem mięsa. Doskonale sprawdzi się salami, kurczak, wołowina. Możemy kombinować do woli. Ślimaczki polecam podawać z dodatkiem dipów.

Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
386.90 kcal
386.90 kcal
Białko
14.51 g
14.51 g

Węglowodany w ślimaczkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
23.27 g
23.27 g
Węglowodany przyswajalne
22.52 g
22.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
26.27 g
26.27 g
Tłuszcze nasycone
10.74 g
10.74 g
Tłuszcze nienasycone
15.53 g
15.53 g
Tłuszcze jednonasycone
12.61 g
12.61 g
Tłuszcze wielonasycone
2.92 g
2.92 g

Witaminy w przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Witamina E
0.43 mg
0.43 mg
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.28 mg
Niacyna
3.16 mg
3.16 mg
Foliany
45.00 µg (mcg)
45.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
600.30 mg
600.30 mg
Potas
144.40 mg
144.40 mg
Wapń
146.50 mg
146.50 mg
Fosfor
230.40 mg
230.40 mg
Magnez
19.80 mg
19.80 mg
Żelazo
1.73 mg
1.73 mg
Cynk
1.75 mg
1.75 mg
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaczków z ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania ślimaczków z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
250 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.43
Za 250 g
Szynka z piersi kurczaka
150 g
w plasterkach
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Ser gouda
100 g
w plasterkach
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
22.20
Łączny koszt
14.23
Jak oceniasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób