Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego krok po kroku
- Ciasto francuskie 250 g
- Szynka z piersi kurczaka 150 g w plasterkach
- Ser gouda 100 g w plasterkach
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozłóż na blat i delikatnie rozwałkuj.
Na całej powierzchni ciasta rozłóż plastry sera i szynki.
Ciasto francuskie zwiń z rulon i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
Ślimaczki ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
Gdy ślimaczki już się upieką wyciągnij je do wystudzenia.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego - cechy przepisu
Więcej o ślimaczkach z ciasta francuskiego
Poznaj nasz przepis na pyszne ślimaki z ciasta francuskiego. Jeżeli potrzebujesz prostej i szybkiej przekąski na imprezę to ślimaczki z ciasta francuskiego są strzałem w dziesiątkę. Są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Potrzebować będziesz do wykonania tego przepisu tylko trzech składników. Składniki są przystępnie cenowo w każdym spożywczym sklepie. Potrzebne składniki to ciasto francuskie, ser i szynka.
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem? Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj gotowe ciasto francuskie. Na całą powierzchnie ciasta rozłóż plastry sera żółtego i szynki. Ciasto zawiń w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Piecz w piekarniku przez 25 minut. Przekąska gotowa! Bardzo szybki i prosty przepis poradzi sobie z nim każdy.
Wykorzystanie 3 składników do przygotowania potrawy sprawia, że jest ona uboga w niektóre składniki pokarmowe. Należy pamiętać, że używanie sera żółtego może wiązać się ze zwiększonym spożyciem soli w diecie. Jest to szczególnie istotne dla osób, które chorują na nadciśnienie, ponieważ nadmiar soli w diecie dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo ser żółty jest produktem wysoko przetworzonym, dlatego nie powinien zbyt często gościć na naszym stole.
Podsumowując ślimaczki z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie kiedy nie mamy czasu na przygotowanie przekąski. Zawijane ślimaczki z ciasta francuskiego wyglądem przypominają pizzerinki i są królem imprez, ponieważ znikają w mgnieniu oka. Jest to przekąska bardzo smaczna i efektowna, a jej największym atutem jest pyszny smak i szybki czas przygotowania. Taką przekąskę możemy zrobić w różnych formach z dodatkami wedle uznania lub z tym co mamy w lodówce pod ręką. Mogą to być np. ślimaczki francuskie z serem, szynka i pieczarkami. Szynkę możemy zastąpić każdym rodzajem mięsa. Doskonale sprawdzi się salami, kurczak, wołowina. Możemy kombinować do woli. Ślimaczki polecam podawać z dodatkiem dipów.
Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w ślimaczkach z ciasta francuskiego
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda