Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami ułożone na papierze do pieczenia.
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonałe uzupełnienie do barszczu czerwonego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na przepyszne paszteciki z pieczarkami.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
205 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% (20 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Sezam nasiona (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia, patelnia

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami krok po kroku

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

Następnie dodaj pieczarki oraz szczyptę soli. Całość smaż, aż odparuje nadmiar soku z grzybów.

Farsz dopraw do smaku solę oraz pieprzem. Następnie dokładnie go wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm.

Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz, zwiń w formę pasztecika i mocno zlep brzegi.

Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem.

Każdy pasztecik posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.

Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 sr. C przez około 20 minut.

Upieczone paszteciki pozostaw do wystudzenia i podawaj na zimno, np. jako dodatek do barszczu.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami świetnie sprawdzą się jako przekąska podana na imprezach. Paszteciki doskonale sprawdzą się jako dodatek do barszczu czerwonego. Sprawdzony przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, ciasto francuskie, cebula, jajka, mleko, olej rzepakowy, nasiona sezamu, sól oraz pieprz.

A jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami? Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pieczarki oraz szczyptę soli. Całość smaż, aż odparuje nadmiar soku z grzybów. Farsz dopraw do smaku solę oraz pieprzem. Następnie dokładnie go wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm. Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz, zwiń w formę pasztecika i mocno zlep brzegi. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem. Każdy pasztecik posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Mówiąc najlepsze paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Paszteciki warto podać z dodatkiem barszczu czerwonego. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pasztecikach z ciasta francuskiego z pieczarkami

Lista alergenów dla pasztecików z ciasta francuskiego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze pasztecików z ciasta francuskiego z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Pieczarki wykorzystane do przygotowania pasztecików to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Grzyby wpływają również na walory smakowe potrawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
215.86
205.06
Białko (g)
5.07
4.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
16.01
15.21
Węglowodany przyswajalne (g)
14.58
13.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
15.16
14.40
Tłuszcze nasycone (g)
4.07
3.86
Tłuszcze nienasycone (g)
11.09
10.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.28
7.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.81
2.67
Cholesterol (mg)
21.26
20.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
10.78
10.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.62
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.14
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.78
10.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.20
3.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.95
36.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.29
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
82.65
78.52
Potas (mg)
217.32
206.46
Wapń (mg)
41.44
39.37
Fosfor (mg)
96.24
91.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.68
20.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
1.47
Cynk (mg)
0.75
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z ciasta francuskiego z pieczarkami 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego z pieczarkami

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
20 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Sezam nasiona
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
38.50