Przepis na tartę z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Rozgrzej piekarnik do 180˚ C.

Wsyp ricottę do małej miski i wymieszaj z musztardą i odrobiną czarnego pieprzu. Mieszaj do całkowitego połączenia.

Pokrój pomidory na grube plastry.

Rozwiń ciasto i rozwałkuj je.

Serek rozłóż na środku ciasta, a następnie ułóż na wierzchu plastry pomidora, tak by na siebie zachodziły.

Posyp tartę garścią startego sera cheddar i posmaruj rozmieszanym jajkiem odsłonięte brzegi ciasta.

Włóż tartę do piekarnika na 20 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a pomidory zmiękną.

Posyp świeżą bazylią.

tarta z ciasta francuskiego
tarta z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
13.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
364 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Tarta z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego jest pyszną opcją na ciekawy, szybki i niezwykle sycący posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć cudowny posiłek, pełen warzyw, podany w naprawdę ciekawej formie. Ta tarta jest pyszna i prosta!

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z ciasta francuskiego, która będzie wyjątkowa, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, a smakuje fantastycznie. To wszystko zasługa wyjątkowego doboru przypraw i składników. Bazą całego dania jest ciasto francuskie, które sprawia, że całość jest zdecydowanie szybsza. Zwykle tarty robi się na bazie kruchego ciasta, jednak jego przygotowanie zabiera dość sporo czasu, zwłaszcza, że potrzeba by odczekało w lodówce, zanim będzie gotowe do użycia. Taka wersja zdecydowanie nie sprawdzi się na szybki i łatwy posiłek. Dlatego warto poszukać alternatywy. Idealną jest gotowe ciasto francuskie. Można je znaleźć w każdym większym sklepie, zwykle na dziale z chłodniami. Wiele osób obawia się, że sklepowy gotowiec nie będzie zbyt dobrą opcją na co dzień ze względu na dużą ilość dodatków. Jednak wcale nie musi tak być. Najlepiej znaleźć takie, które ma niewielką listę składników. Da się znaleźć też takie, które mają naprawdę dobre składy. W dodatku, gdy połączy się je z tak dużą ilością warzyw, całość jest naprawdę dobra dla zdrowia.

Przepis na tartę z ciasta francuskiego jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Po pierwsze używa się do niego gotowego ciasta, dlatego najdłuższa część przygotowania została maksymalnie skrócona. Po drugie większa część przepisu bazuje na dodaniu do ciasta kilku składników, dlatego całość zawsze się udaje i naprawdę fantastycznie smakuje. To wspaniały pomysł na szybki lunch czy lekką kolację dla całej rodziny. Pozwala zwiększyć spożycie warzyw w prosty sposób. To szybka i łatwa opcja dla wszystkich miłośników nieskomplikowanych przepisów.

Wartości odżywcze tarty z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
208.31 kcal
364.55 kcal
Białko
5.70 g
9.97 g

Węglowodany w tarcie z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
15.00 g
26.25 g
Węglowodany przyswajalne
14.04 g
24.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
1.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
14.12 g
24.71 g
Tłuszcze nasycone
5.67 g
9.92 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.40 g
14.71 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.80 g
11.89 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
2.81 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
41.92 mg
73.36 mg

Witaminy w przepisie na tartę z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
62.88 µg (mcg)
110.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina C
5.84 mg
10.21 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
0.89 mg
Retinol
44.42 µg (mcg)
77.73 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.33 mg
Niacyna
1.39 mg
2.43 mg
Foliany
32.48 µg (mcg)
56.83 µg (mcg)
Beta karoten
200.97 µg (mcg)
351.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
141.06 mg
246.85 mg
Potas
171.82 mg
300.68 mg
Wapń
78.92 mg
138.11 mg
Fosfor
89.82 mg
157.18 mg
Magnez
15.19 mg
26.59 mg
Żelazo
0.98 mg
1.71 mg
Cynk
0.57 mg
1.00 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z ciasta francuskiego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla tarty z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser cheddar
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek ricotta
125 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Pomidor
300 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Ciasto francuskie
185 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 185 g
Ser cheddar
30 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na tartę z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób