Przepis na szparagi w cieście francuskim krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik

Szparagi umyj pod wodą i osusz.

Obetnij końcówki.

Ciasto rozłóż na stole i potnij na plaski o szerokości 3-4 cm.

Owiń szparagi w ciasto francuskie i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Upiecz przekąski w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim
Koszt przygotowania dania
24.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Szparagi w cieście francuskim - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szparagach w cieście francuskim

Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny.

Nie ma się co dziwić, warzywa te są pyszne, dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na szparagi w cieście francuskim, które będą bardzo szybkie i łatwe do przygotowania.

Do przygotowania tego dania będą potrzebne Ci tak naprawdę tylko dwa składniki, będą to szparagi i ciasto francuskie.

Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu pyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Nie ma znaczenia, z jakiego koloru szparag skorzystasz, mogą być one zielone lub białe, wybierz swoje ulubione.

Zatem, jak zrobić szparagi w cieście francuskim?

W pierwszej kolejności umyj dokładnie warzywa i ułam mniej więcej na wysokości połowy, szparagi tak naprawdę powinny ułamać się w odpowiednim miejscu, wystarczy, że złapiesz je na początku i końcu, a następnie delikatnie wygniesz.

Oderwane końcówki możesz zamrozić, a później przygotować z nich wywar lub risotto, dlatego nie ma konieczności ich wyrzucania. Ciasto rozłóż na stole i wytnij paski o szerokości 3-4 cm.

Owiń szparagi ciastem francuskim i przełóż na blaszkę do pieczenia. Upiecz je w piekarniku, po około 15 minutach nasza przekąska jest gotowa.

Będzie to świetny pomysł na dodatek do dania głównego, ale szparagi przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na imprezę.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj go i przekonaj się, że warzywa w takiej wersji są smaczne.

Wartości odżywcze szparagów cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
245.83 kcal
122.91 kcal
Białko
4.37 g
2.18 g
Fenyloalanina
0.20 mg
0.10 mg

Węglowodany w szparagach w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
21.41 g
10.71 g
Węglowodany przyswajalne
19.57 g
9.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.84 g
0.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
16.27 g
8.14 g
Tłuszcze nasycone
4.98 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
11.29 g
5.65 g
Tłuszcze jednonasycone
9.19 g
4.59 g
Tłuszcze wielonasycone
2.11 g
1.05 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na szparagi w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
21.84 µg (mcg)
10.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
3.22 mg
1.61 mg
Witamina E
0.23 mg
0.11 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.10 mg
Niacyna
2.34 mg
1.17 mg
Foliany
63.06 µg (mcg)
31.53 µg (mcg)
Beta karoten
258.05 µg (mcg)
129.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szparagi w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
107.05 mg
53.52 mg
Potas
142.03 mg
71.02 mg
Wapń
18.05 mg
9.02 mg
Fosfor
55.40 mg
27.70 mg
Magnez
14.85 mg
7.43 mg
Żelazo
2.32 mg
1.16 mg
Cynk
0.54 mg
0.27 mg
Miedź
0.16 mg
0.08 mg
Mangan
0.30 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów cieście francuskim 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach w cieście francuskim

Lista alergenów dla szparagów cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania szparagów cieście francuskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ciasto francuskie
370 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 370 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na szparagi w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób