Przepis na paluchy z ciasta francuskiego krok po kroku
- Ciasto francuskie 230 g
- Przecier pomidorowy bez soli 50 g
- Ser Mozzarella 130 g
- Jajko 1 szt.
Ciasto francuskie tniemy na równe paski.
Przecier pomidorowy doprawiamy i smarujemy nim każdy pasek ciasta.
Następnie sypiemy na nie tarty ser mozzarella.
Paski zwijamy na kształt spirali.
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Paluchy z ciasta francuskiego - cechy przepisu
Więcej o paluchach z ciasta francuskiego
Pyszne paluchy z ciasta francuskiego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas imprezy, sylwestra lub spotkania rodzinnego. Poczęstunek z sosem pomidorowym i serem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Przekąska na zimno zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Paluchy możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić paluchy z ciasta francuskiego? Przygotowanie ich jest proste. Na początku ciasto francuskie tniemy na równe paski. Następnie do miski z przecierem pomidorowym dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy paski z ciasta francuskiego. Kolejnym krokiem jest posypanie ich tartym serem mozzarella. Na koniec ciasto zwijamy na kształt spirali. Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oraz smarujemy je delikatnie roztrzepanym jajkiem. Przekąskę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na paluchy z ciasta francuskiego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. Są źródłem cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale, będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Paluchy z ciasta francuskiego z serem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Wartości odżywcze paluchów z ciasta francuskiego
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w paluchach z ciasta francuskiego
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na paluchy z ciasta francuskiego
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na paluchy z ciasta francuskiego
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paluchach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla paluchów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko