Przepis na paluchy z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska

Ciasto francuskie tniemy na równe paski.

Przecier pomidorowy doprawiamy i smarujemy nim każdy pasek ciasta.

Następnie sypiemy na nie tarty ser mozzarella.

Paski zwijamy na kształt spirali.

Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Paluchy z ciasta francuskiego z serem
Paluchy z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
11.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Paluchy z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paluchach z ciasta francuskiego

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas imprezy, sylwestra lub spotkania rodzinnego. Poczęstunek z sosem pomidorowym i serem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Przekąska na zimno zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Paluchy możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić paluchy z ciasta francuskiego? Przygotowanie ich jest proste. Na początku ciasto francuskie tniemy na równe paski. Następnie do miski z przecierem pomidorowym dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy paski z ciasta francuskiego. Kolejnym krokiem jest posypanie ich tartym serem mozzarella. Na koniec ciasto zwijamy na kształt spirali. Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oraz smarujemy je delikatnie roztrzepanym jajkiem. Przekąskę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. Są źródłem cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale, będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Paluchy z ciasta francuskiego z serem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze paluchów z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
377.13 kcal
150.85 kcal
Białko
11.47 g
4.59 g
Fenyloalanina
0.46 mg
0.19 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w paluchach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
24.03 g
9.61 g
Węglowodany przyswajalne
23.09 g
9.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
0.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
26.18 g
10.47 g
Tłuszcze nasycone
10.36 g
4.14 g
Tłuszcze nienasycone
15.83 g
6.33 g
Tłuszcze jednonasycone
12.96 g
5.18 g
Tłuszcze wielonasycone
2.87 g
1.15 g
Cholesterol
66.09 mg
26.43 mg

Witaminy w przepisie na paluchy z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
71.76 µg (mcg)
28.71 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.74 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina C
1.14 mg
0.46 mg
Witamina E
0.66 mg
0.26 mg
Retinol
67.57 µg (mcg)
27.03 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.11 mg
Niacyna
2.26 mg
0.90 mg
Foliany
47.28 µg (mcg)
18.91 µg (mcg)
Beta karoten
48.84 µg (mcg)
19.54 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na paluchy z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
278.84 mg
111.54 mg
Potas
114.95 mg
45.98 mg
Wapń
154.69 mg
61.88 mg
Fosfor
156.37 mg
62.55 mg
Magnez
14.92 mg
5.97 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.79 mg
0.72 mg
Cynk
1.27 mg
0.51 mg
Miedź
0.10 mg
0.04 mg
Mangan
0.27 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paluchów z ciasta francuskiego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paluchach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla paluchów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania paluchów z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Ser Mozzarella
130 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
4.68
Za 130 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na paluchy z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób