Paluchy z ciasta francuskiego

Opublikowano: 10.01.2022 r., 19:49 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paluchy z ciasta francuskiego z serem
Paluchy z ciasta francuskiego
Paluchy z ciasta francuskiego to doskonała przekąska podczas imprezy lub spotkania rodzinnego. Są pyszne w smaku oraz chrupiące. Musisz ich spróbować!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
150 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (230 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
  • Ser Mozzarella (130 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego krok po kroku

Ciasto francuskie tniemy na równe paski.

Przecier pomidorowy doprawiamy i smarujemy nim każdy pasek ciasta.

Następnie sypiemy na nie tarty ser mozzarella.

Paski zwijamy na kształt spirali.

Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na paluchy z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat paluchów z ciasta francuskiego

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się podczas imprezy, sylwestra lub spotkania rodzinnego. Poczęstunek z sosem pomidorowym i serem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Przekąska na zimno zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Paluchy możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić paluchy z ciasta francuskiego? Przygotowanie ich jest proste. Na początku ciasto francuskie tniemy na równe paski. Następnie do miski z przecierem pomidorowym dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy paski z ciasta francuskiego. Kolejnym krokiem jest posypanie ich tartym serem mozzarella. Na koniec ciasto zwijamy na kształt spirali. Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oraz smarujemy je delikatnie roztrzepanym jajkiem. Przekąskę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. Są źródłem cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale, będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Paluchy z ciasta francuskiego z serem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w paluchach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla paluchów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze paluchów z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na wysoką kaloryczność ciasta francuskiego oraz jego średniego IG przekąskę powinniśmy spożywać okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
377.13
150.85
Białko (g)
11.47
4.59
Fenyloalanina (mg)
0.46
0.19
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
24.03
9.61
Węglowodany przyswajalne (g)
23.09
9.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
26.18
10.47
Tłuszcze nasycone (g)
10.36
4.14
Tłuszcze nienasycone (g)
15.83
6.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.96
5.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.87
1.15
Cholesterol (mg)
66.09
26.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
71.76
28.71
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.74
0.30
Witamina C (mg)
1.14
0.46
Witamina E (mg)
0.66
0.26
Retinol (µg (mcg))
67.57
27.03
Tiamina (mg)
0.21
0.09
Ryboflawina (mg)
0.28
0.11
Niacyna (mg)
2.26
0.90
Foliany (µg (mcg))
47.28
18.91
Beta karoten (µg (mcg))
48.84
19.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
278.84
111.54
Potas (mg)
114.95
45.98
Wapń (mg)
154.69
61.88
Fosfor (mg)
156.37
62.55
Magnez (mg)
14.92
5.97
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
0.72
Cynk (mg)
1.27
0.51
Miedź (mg)
0.10
0.04
Mangan (mg)
0.27
0.11
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paluchów z ciasta francuskiego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluchów z ciasta francuskiego

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Ser Mozzarella
130 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
4.68
Za 130 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.00