Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko

Kapustę opłucz pod bieżącą wodą na sitku. Włóż ją da garnka, zalej wodą, aby była cała przykryta i gotuj około 40 minut. Następnie odcedź ją i odciśnij na sitku.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Po podsmażeniu cebulę przełóż do miseczki.

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż je na tej samej patelni co cebulę (możesz dodać odrobiny oleju). Smaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Marchew i pietruszkę umyj i obierz. Następnie zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach i dodaj do podsmażonych pieczarek. Dodaj odrobinę oleju i smaż kolejne 5 minut. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do warzyw na patelni dodaj przygotowaną wcześniej cebulę, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.

Następnie dodaj kapustę i podsmaż kolejne 2 minuty.

Gotowy farsz dokładnie posiekaj lub zmiel w maszynce.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.

Ciasto francuskie pokrój na jednakowe prostokąty. Następnie na każdy z nich ułóż odrobinę farszu i sklej pasztecik wzdłuż dłuższej części ciasta.

Gotowe paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmaruj po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp kminkiem.

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Podawać na ciepło, np. jako dodatek do barszczu.

Paszteciki z ciasta francuskiego podane na okrągłym talerzu.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
14.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
460 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Paszteciki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecikach z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na słono, posiłek zabierany do pracy lub dodatek do barszczu na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Produkty spożywcze niezbędne Tobie do upieczenia pysznych pasztecików to ciasto francuskie, jajko, kapusta kiszona, cebula, pieczarki, marchew, pietruszka, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz kminek mielony. W tym przepisie nie dowiesz się jak zrobić ciasto francuskie na paszteciki, jednak możesz wyszukać innego przepisu, gdzie znajdziesz również przepis na ciasto francuskie. Jest to doskonałe dopełnienie świątecznego stołu wigilijnego.

A więc jak przygotować farsz do pasztecików z ciasta francuskiego? Kapustę ugotuj, cebulę i pieczarki podsmaż razem ze startą marchewką i pietruszką. Wszystkie składniki farszu wymieszaj, dopraw i zmiel w maszynce. Farsz układaj na cieście francuskim, które następnie odpowiednio zaklej. Paszteciki upiecz w nagrzanym piekarniku.

Paszteciki z ciasta francuskiego dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Użycie kapusty kiszonej do ich przygotowania dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, która pozytywnie wpłynie na nasz układ odpornościowy. Jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując paszteciki świąteczne z ciasta francuskiego z pieczarkami i kapustą są doskonałym dodatkiem do barszczu. Świetnie komponują się z jego smakiem i stanowią idealne dopełnienie wigilijnego stołu. Paszteciki te świetnie sprawdzą się na diecie wegetariańskiej, ponieważ do uch przygotowania nie użyjemy produktów mięsnych. Dodatkowo jest to doskonała propozycja dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ potrawa nie jest wysokokaloryczna, a może stanowić idealne dopełnienie codziennego jadłospisu.

Wartości odżywcze pasztecików z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
Białko
3.22 g
8.68 g

Węglowodany w pasztecikach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
14.12 g
38.13 g
Węglowodany przyswajalne
12.03 g
32.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
5.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
11.60 g
31.31 g
Tłuszcze nasycone
2.93 g
7.92 g
Tłuszcze nienasycone
8.66 g
23.39 g
Tłuszcze jednonasycone
6.69 g
18.07 g
Tłuszcze wielonasycone
1.97 g
5.32 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ciasto francuskie, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
14.67 mg
39.60 mg

Witaminy w przepisie na paszteciki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
66.49 µg (mcg)
179.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.10 mg
19.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.31 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
6.31 µg (mcg)
17.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.85 mg
4.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
36.87 µg (mcg)
99.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
596.52 µg (mcg)
1610.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
279.25 mg
753.99 mg
Potas
196.84 mg
531.46 mg
Wapń
20.23 mg
54.63 mg
Fosfor
54.29 mg
146.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.34 mg
36.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
3.44 mg
Cynk
0.40 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z ciasta francuskiego 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla pasztecików z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kapusta kiszona
450 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 450 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na paszteciki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób