Przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Ciasto francuskie rozłóż na stole i wytnij koła za pomocą większej szklanki.

Posmaruj koncentratem pomidorowym.

Dodaj drobno pokrojone pieczarki i szynkę.

Na samym końcu dodaj plastry mozzarelli, posyp oregano i ziołami prowansalskimi.

Piecz pizzerki w piekarniku 180 stopni, do momentu rozpuszczenia sera około 10 minut.

pizzerinki z ciasta francuskiego
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
30.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Pizzerinki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzerinkach z ciasta francuskiego

Pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna propozycja przekąski, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych.

Mini pizze według mojego sprawdzonego przepisu wykonasz błyskawicznie.

Zatem jak zrobić pizzerinki z ciasta francuskiego?

Do ich wykonania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, czyli ciasta francuskiego. Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Wystarczy, że rozwiniesz gotowe ciasto na stole i wytniesz z niego koła za pomocą większej szklanki, dokładnie tak jak robi się to przy pierogach. Możesz, także wyciąć z niego kwadraty. Kształt nie ma większego znaczenia. Tak przygotowane spody posmaruj delikatnie koncentratem pomidorowym i posyp oregano. Teraz czas na nasze dodatki, klasyczna pizza nie obejdzie się bez sera, szynki i pieczarek. Dokładnie takie dodatki znajdą się w moich mini pizzach. Ty możesz je oczywiście dowolnie modyfikować.

Na warstwie koncentratu ułóż drobno pokrojone pieczarki i szynkę, a dopiero na to plasterki sera. Ja używam zazwyczaj mozzarelli, którą kroję tylko w paski, jest ona mniej kaloryczna niż sery żółte. Jeśli liczysz kalorie, możesz skorzystać w mozzarelli w wersji light, będzie ona się charakteryzować niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.

Tak przygotowane mini pizze upieczemy w piekarniku, po 10 minutach będą już dobre do spożycia. Pizzerinki są pyszne na gorąco, podawane prosto z pieca, ale będą smaczne też na zimno, więc nie ma obaw jeśli przygotujesz ich za dużo.

Jak widzisz mój przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.

Pizzerinki idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie Twoich przyjaciół lub na rodzinne przyjęcie. Pokochają je nie tylko dorośli, ale przede wszystkim dzieci.

Wartości odżywcze pizzerinek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
290.65 kcal
203.46 kcal
Białko
10.71 g
7.50 g
Fenyloalanina
0.42 mg
0.30 mg
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej

Węglowodany w pizzerinkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
20.36 g
14.25 g
Węglowodany przyswajalne
18.75 g
13.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.61 g
1.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
18.82 g
13.18 g
Tłuszcze nasycone
7.41 g
5.19 g
Tłuszcze nienasycone
11.41 g
7.99 g
Tłuszcze jednonasycone
9.40 g
6.58 g
Tłuszcze wielonasycone
2.01 g
1.40 g
Cholesterol
24.84 mg
17.39 mg

Witaminy w przepisie na pizzerinki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
46.58 µg (mcg)
32.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina C
4.96 mg
3.47 mg
Witamina E
0.24 mg
0.16 mg
Retinol
31.78 µg (mcg)
22.25 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.18 mg
Niacyna
2.93 mg
2.05 mg
Foliany
33.32 µg (mcg)
23.33 µg (mcg)
Beta karoten
174.98 µg (mcg)
122.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pizzerinki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
334.04 mg
233.83 mg
Potas
306.52 mg
214.56 mg
Wapń
106.84 mg
74.79 mg
Fosfor
137.74 mg
96.41 mg
Magnez
21.81 mg
15.27 mg
Żelazo
1.74 mg
1.22 mg
Cynk
1.13 mg
0.79 mg
Miedź
0.16 mg
0.11 mg
Mangan
0.33 mg
0.23 mg
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzerinek z ciasta francuskiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzerinkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla pizzerinek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pizzerinek z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Koncentrat pomidorowy
200 g
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Szynka wiejska
200 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84.3% osób