Przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego krok po kroku
- Ciasto francuskie 375 g 1 opakowanie
- Koncentrat pomidorowy 200 g
- Ser Mozzarella 200 g 1 kula
- Pieczarki 120 g 2 garści
- Szynka wiejska 200 g
Ciasto francuskie rozłóż na stole i wytnij koła za pomocą większej szklanki.
Posmaruj koncentratem pomidorowym.
Dodaj drobno pokrojone pieczarki i szynkę.
Na samym końcu dodaj plastry mozzarelli, posyp oregano i ziołami prowansalskimi.
Piecz pizzerki w piekarniku 180 stopni, do momentu rozpuszczenia sera około 10 minut.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Pizzerinki z ciasta francuskiego - cechy przepisu
Więcej o pizzerinkach z ciasta francuskiego
Pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna propozycja przekąski, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych.
Mini pizze według mojego sprawdzonego przepisu wykonasz błyskawicznie.
Zatem jak zrobić pizzerinki z ciasta francuskiego?
Do ich wykonania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, czyli ciasta francuskiego. Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.
Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Wystarczy, że rozwiniesz gotowe ciasto na stole i wytniesz z niego koła za pomocą większej szklanki, dokładnie tak jak robi się to przy pierogach. Możesz, także wyciąć z niego kwadraty. Kształt nie ma większego znaczenia. Tak przygotowane spody posmaruj delikatnie koncentratem pomidorowym i posyp oregano. Teraz czas na nasze dodatki, klasyczna pizza nie obejdzie się bez sera, szynki i pieczarek. Dokładnie takie dodatki znajdą się w moich mini pizzach. Ty możesz je oczywiście dowolnie modyfikować.
Na warstwie koncentratu ułóż drobno pokrojone pieczarki i szynkę, a dopiero na to plasterki sera. Ja używam zazwyczaj mozzarelli, którą kroję tylko w paski, jest ona mniej kaloryczna niż sery żółte. Jeśli liczysz kalorie, możesz skorzystać w mozzarelli w wersji light, będzie ona się charakteryzować niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.
Tak przygotowane mini pizze upieczemy w piekarniku, po 10 minutach będą już dobre do spożycia. Pizzerinki są pyszne na gorąco, podawane prosto z pieca, ale będą smaczne też na zimno, więc nie ma obaw jeśli przygotujesz ich za dużo.
Jak widzisz mój przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni.
Pizzerinki idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie Twoich przyjaciół lub na rodzinne przyjęcie. Pokochają je nie tylko dorośli, ale przede wszystkim dzieci.
Wartości odżywcze pizzerinek z ciasta francuskiego
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w pizzerinkach z ciasta francuskiego
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na pizzerinki z ciasta francuskiego
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na pizzerinki z ciasta francuskiego
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pizzerinkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla pizzerinek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella