Rurki z kremem mascarpone
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (180 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na rurkę z kremem mascarpone krok po kroku
Słodką śmietankę i serek mascarpone zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem.
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj kawałki masła, cukier puder i wlej śmietanę 18%.
Zagnieć ciasto do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij z niego trójkąty lub paski.
Zawiń ciasto na specjalne srebrne rurki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Ostudzone ciasto nadziej przygotowanym kremem.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat rurki z kremem mascarpone
Rurki z kremem mascarpone sprawdzą się idealnie jak słodka przekąska na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na przyjęcie dla dzieci, które zdecydowanie uwielbiają pyszne rurki z kremem.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rurki z kremem mascarpone, które wbrew pozorom szybko przygotujesz we własnym domu. Przedstawiam Ci dodatkowo osobny przepis na ciasto, ale możesz też wykorzystać gotowe ciasto francuskie, które jest dostępne w każdym większym markecie w postaci zwiniętego rulonu.
Jedyne co będziemy potrzebować to metalowe rurki, na których będziemy wypiekać ciasto. Bez nich wykonanie rurek niestety jest niemożliwe, dlatego warto zaopatrzyć się w taki sprzęt już na przyszłość.
Skoro ciasto mamy gotowe wystarczy je rozłożyć na stole i wyciąć paski o grubości 3-4 cm. Takie kawałki należy owijać jeden po drugim na rurki. Przed nawijaniem posmaruj je masłem, wtedy ciasto będzie idealnie odchodzić.
Tak przygotowane rurki upiecz w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie nabiorą chrupkości i będą bardzo dobre.
Ciasto powinno teraz ostygnąć, nie zajmie to wiele czasu. Ciasto francuskie bardzo szybko się piecze i studzi.
W tym czasie przygotujemy krem do rurek. To także jest błyskawiczna sprawa. Ja zawsze korzystam ze słodkiej śmietany i miksuje ze za pomocą miksera do momentu, aż powstanie delikatny jednolity krem. Możesz także skorzystać z gotowego fixu lub z bitej śmietany.
Każda z tych wersji będzie dobra, staraj się jednak wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o jak najmniejszej ilości cukru.
Gdy rurki wystygną, śmiało możemy je nadziewać.
Przygotowany słodki krem włóż do ciasta i schłodź w lodówce najlepiej przez godzinę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto jest gotowe.
Rurki to szybki i tani pomysł na pyszne łakocie. W momencie, gdy najdzie Cię ochota na słodycze, warto przygotować domowe wypieki czy ciastka. Wtedy mamy pewność, jak wyglądał cały proces przygotowywania i z jakich produktów skorzystałeś. Skoro już wiesz jak zrobić rurki z kremem mascarpone, przygotuj je na święta lub na imprezę. Będą dobre na każdą okazję.
Alergeny w rurce z kremem mascarpone
Lista alergenów dla rurki z kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze rurki z kremem mascarpone
Dodatkowo możesz posypać rurki cukrem.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.