Rurki z kremem mascarpone

Opublikowano: 27.04.2022 r., 21:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
rurki z kremem mascarpone
Rurki z kremem mascarpone
Pyszne połączenie delikatnego ciasta z kremem na bazie mascarpone. Koniecznie poznaj mój przepis na szybką przekąskę.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
160 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 25 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (180 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, foremka do rurek

Przepis na rurkę z kremem mascarpone krok po kroku

Słodką śmietankę i serek mascarpone zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj kawałki masła, cukier puder i wlej śmietanę 18%.

Zagnieć ciasto do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij z niego trójkąty lub paski.

Zawiń ciasto na specjalne srebrne rurki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Ostudzone ciasto nadziej przygotowanym kremem.

Jak oceniasz przepis na rurkę z kremem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat rurki z kremem mascarpone

Rurki z kremem mascarpone sprawdzą się idealnie jak słodka przekąska na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na przyjęcie dla dzieci, które zdecydowanie uwielbiają pyszne rurki z kremem.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rurki z kremem mascarpone, które wbrew pozorom szybko przygotujesz we własnym domu. Przedstawiam Ci dodatkowo osobny przepis na ciasto, ale możesz też wykorzystać gotowe ciasto francuskie, które jest dostępne w każdym większym markecie w postaci zwiniętego rulonu.

Jedyne co będziemy potrzebować to metalowe rurki, na których będziemy wypiekać ciasto. Bez nich wykonanie rurek niestety jest niemożliwe, dlatego warto zaopatrzyć się w taki sprzęt już na przyszłość.

Skoro ciasto mamy gotowe wystarczy je rozłożyć na stole i wyciąć paski o grubości 3-4 cm. Takie kawałki należy owijać jeden po drugim na rurki. Przed nawijaniem posmaruj je masłem, wtedy ciasto będzie idealnie odchodzić.

Tak przygotowane rurki upiecz w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie nabiorą chrupkości i będą bardzo dobre.

Ciasto powinno teraz ostygnąć, nie zajmie to wiele czasu. Ciasto francuskie bardzo szybko się piecze i studzi.

W tym czasie przygotujemy krem do rurek. To także jest błyskawiczna sprawa. Ja zawsze korzystam ze słodkiej śmietany i miksuje ze za pomocą miksera do momentu, aż powstanie delikatny jednolity krem. Możesz także skorzystać z gotowego fixu lub z bitej śmietany.

Każda z tych wersji będzie dobra, staraj się jednak wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o jak najmniejszej ilości cukru.

Gdy rurki wystygną, śmiało możemy je nadziewać.

Przygotowany słodki krem włóż do ciasta i schłodź w lodówce najlepiej przez godzinę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto jest gotowe.

Rurki to szybki i tani pomysł na pyszne łakocie. W momencie, gdy najdzie Cię ochota na słodycze, warto przygotować domowe wypieki czy ciastka. Wtedy mamy pewność, jak wyglądał cały proces przygotowywania i z jakich produktów skorzystałeś. Skoro już wiesz jak zrobić rurki z kremem mascarpone, przygotuj je na święta lub na imprezę. Będą dobre na każdą okazję.

Alergeny w rurce z kremem mascarpone

Lista alergenów dla rurki z kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze rurki z kremem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz posypać rurki cukrem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
401.53
160.61
Białko (g)
4.34
1.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
31.99
12.80
Węglowodany przyswajalne (g)
31.36
12.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
28.29
11.31
Tłuszcze nasycone (g)
22.51
9.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.78
2.31
Cholesterol (mg)
65.01
26.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina C (mg)
0.12
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
11.83
4.73
Wapń (mg)
42.81
17.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.73
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rurki z kremem mascarpone 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rurki z kremem mascarpone

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
26.00