Przepis na rurkę z kremem mascarpone krok po kroku

Składniki dla 25 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, foremka do rurek

Słodką śmietankę i serek mascarpone zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj kawałki masła, cukier puder i wlej śmietanę 18%.

Zagnieć ciasto do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij z niego trójkąty lub paski.

Zawiń ciasto na specjalne srebrne rurki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Ostudzone ciasto nadziej przygotowanym kremem.

rurki z kremem mascarpone
Rurki z kremem mascarpone
Koszt przygotowania dania
17.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
160 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
100

Rurki z kremem mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rurce z kremem mascarpone

Rurki z kremem mascarpone sprawdzą się idealnie jak słodka przekąska na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na przyjęcie dla dzieci, które zdecydowanie uwielbiają pyszne rurki z kremem.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rurki z kremem mascarpone, które wbrew pozorom szybko przygotujesz we własnym domu. Przedstawiam Ci dodatkowo osobny przepis na ciasto, ale możesz też wykorzystać gotowe ciasto francuskie, które jest dostępne w każdym większym markecie w postaci zwiniętego rulonu.

Jedyne co będziemy potrzebować to metalowe rurki, na których będziemy wypiekać ciasto. Bez nich wykonanie rurek niestety jest niemożliwe, dlatego warto zaopatrzyć się w taki sprzęt już na przyszłość.

Skoro ciasto mamy gotowe wystarczy je rozłożyć na stole i wyciąć paski o grubości 3-4 cm. Takie kawałki należy owijać jeden po drugim na rurki. Przed nawijaniem posmaruj je masłem, wtedy ciasto będzie idealnie odchodzić.

Tak przygotowane rurki upiecz w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie nabiorą chrupkości i będą bardzo dobre.

Ciasto powinno teraz ostygnąć, nie zajmie to wiele czasu. Ciasto francuskie bardzo szybko się piecze i studzi.

W tym czasie przygotujemy krem do rurek. To także jest błyskawiczna sprawa. Ja zawsze korzystam ze słodkiej śmietany i miksuje ze za pomocą miksera do momentu, aż powstanie delikatny jednolity krem. Możesz także skorzystać z gotowego fixu lub z bitej śmietany.

Każda z tych wersji będzie dobra, staraj się jednak wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o jak najmniejszej ilości cukru.

Gdy rurki wystygną, śmiało możemy je nadziewać.

Przygotowany słodki krem włóż do ciasta i schłodź w lodówce najlepiej przez godzinę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto jest gotowe.

Rurki to szybki i tani pomysł na pyszne łakocie. W momencie, gdy najdzie Cię ochota na słodycze, warto przygotować domowe wypieki czy ciastka. Wtedy mamy pewność, jak wyglądał cały proces przygotowywania i z jakich produktów skorzystałeś. Skoro już wiesz jak zrobić rurki z kremem mascarpone, przygotuj je na święta lub na imprezę. Będą dobre na każdą okazję.

Wartości odżywcze rurki z kremem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
401.53 kcal
160.61 kcal
Białko
4.34 g
1.74 g

Węglowodany w rurce z kremem mascarpone

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
31.99 g
12.80 g
Węglowodany przyswajalne
31.36 g
12.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
0.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
28.29 g
11.31 g
Tłuszcze nasycone
22.51 g
9.00 g
Tłuszcze nienasycone
5.78 g
2.31 g
Cholesterol
65.01 mg
26.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rurkę z kremem mascarpone

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina C
0.12 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rurkę z kremem mascarpone

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
11.83 mg
4.73 mg
Wapń
42.81 mg
17.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.73 mg
1.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rurki z kremem mascarpone 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rurce z kremem mascarpone

Lista alergenów dla rurki z kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania rurki z kremem mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na rurkę z kremem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób