Rolada bezowa z malinami
- Białko jajka (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 szklanka (130 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (5 g)
- Maliny (350 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
Przepis na roladę bezową z malinami krok po kroku
Białka ubij na sztywną pianę. Na koniec ubijania stopniowo dodawaj po łyżeczce cukru, cały czas miksując do otrzymania, gładkiej masy. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
Masę wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, rozsmarowując cienko. Piecz w 150 stopniach ok. 30-40 min. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Śmietankę i mascarpone zmiksuj razem z malinami.
Masę malinową wyłóż na bezę i zawiń całość w roladę od dłuższego boku.
Zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat rolady bezowej z malinami
Rolada bezowa z malinami to zdecydowanie jeden z najpyszniejszych i najsmaczniejszych deserów jakie można sobie tylko wyobrazić. To prawdziwa bezowa rozkosz, której słodycz idealnie komponuje się ze smakiem pysznych letnich, świeżych owoców. Rolada bezowa z serkiem mascarpone i malinami to bardzo słodki, lekki i delikatny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nie tylko bezy, ale wszystkich słodkości. Co więcej przepis na roladę bezową z malinami i z bitą śmietaną jest bardzo prosty, a całe przygotowanie ciasta stosunkowo szybkie i nieskomplikowane. Dlatego nie musisz się obawiać, jeśli wcześniej nie było okazji do samodzielnego przygotowania bezy. Nasz przepis będzie dla Ciebie idealną wskazówką i inspiracją i z pewnością dowiesz się z niego jak zrobić roladę bezową z białek z owocami maliny w szybki i prosty sposób, jednocześnie uzyskując efekt, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Przygotowanie bezy z białek do rolady nie różni się niczym od przygotowania jej do tradycyjnego tortu bezowego czy bezy Pavlova. Krem z serkiem mascarpone i malina idealnie komponuje się ze słodką bezę. Delikatna kwaskowatość maliny ożywia całe danie, sprawiając że nie będzie przesadnie słodkie i mdłe. Maliny nadają jej też wyjątkowego koloru i wyglądu, jest to więc połączenie idealne. Rolada bezowa z malinami przepięknie prezentuje sie na stole dlatego to idealne ciasto na wszelkie imprezy ze znajomymi, urodziny, imieniny, czy inne przyjęcia okolicznościowe. Posmakuje każdemu, uwielbiają ją również dzieci. Jest tak pyszna, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Do przygotowania rolady bezowej z malinami potrzebujesz zaledwie kilku składników - białej jaj, cukru, mascarpone oraz malin. Możesz dodać też świeże listki mięty, które dodatkowo ożywią i orzeźwią ciasto. Cukier polecamy Ci wymienić na ksylitol - smak będzie równie słodki, a dzięki tej zamianie ciasto będzie miało zdecydowanie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny, co jest niezwykle korzystne.
Alergeny w roladzie bezowej z malinami
Lista alergenów dla rolady bezowej z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze rolady bezowej z malinami
Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem danie ma dużo niższą kalorycznośc i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.