Racuszki drożdżowe z jabłkami

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drożdżowe racuszki z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami
Racuszki drożdżowe to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Racuszki są bardzo miękkie i mają delikatną konsystencję. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne placki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
492 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Masło klarowane (40 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Podgrzej delikatnie mleko.

W ciepłym mleku rozprowadź cukier i drożdże.

Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta.

Odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.

Obierz jabłka ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój jabłka w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami racuchy, aż będą złote.

Podawaj na talerzu z dodatkiem cukru pudru.

Jak oceniasz przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat racuszków drożdżowych z jabłkami

Racuszki drożdżowe z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Drożdżowe racuchy to tradycyjne danie z dzieciństwa przygotowywane przez każdą babcię na słodkie śniadanie. Smaczne racuszki są bardzo miękkie i pachnące. Przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placuszków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jabłka, masło klarowane, cukier puder.

Jak zrobić racuszki drożdżowe? Podgrzej delikatnie mleko. W ciepłym mleku rozprowadź cukier i drożdże. Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut. Obierz jabłka ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami racuchy, aż będą złote. Podawaj na talerzu z dodatkiem cukru pudru.

Jabłka to owoce popularne na całym globie, szeroko wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Drożdże są świetnym źródłem witamin z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na działanie naszego organizmu.

Podsumowując pyszne racuchy sprawdzą się idealnie na śniadanie dla dzieci na słodko. Najlepsze racuszki można przygotować także z dodatkiem malin lub borówek. Racuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień. Drożdżowe racuszki podać można z dodatkiem śmietany i cynamonu lub polewy czekoladowej.

Alergeny w racuszkach drożdżowych z jabłkami

Lista alergenów dla racuszków drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze racuszków drożdżowych z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Racuszki drożdżowe z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Racuchy można usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, będą wówczas zawierały mniej kalorii. Racuszki będą dobrym daniem na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
219.02
492.80
Białko (g)
5.56
12.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
37.23
83.77
Węglowodany przyswajalne (g)
36.22
81.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
5.53
12.44
Tłuszcze nasycone (g)
3.94
8.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.59
3.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Tiamina (mg)
0.38
0.85
Ryboflawina (mg)
0.22
0.49
Niacyna (mg)
2.51
5.65
Foliany (µg (mcg))
71.53
160.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
10.73
24.13
Potas (mg)
122.62
275.90
Wapń (mg)
34.64
77.94
Fosfor (mg)
74.32
167.21
Magnez (mg)
16.71
37.59
Żelazo (mg)
1.90
4.28
Cynk (mg)
0.75
1.69
Miedź (mg)
0.08
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny racuszków drożdżowych z jabłkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuszków drożdżowych z jabłkami

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
23.00