Racuszki drożdżowe z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Masło klarowane (40 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami krok po kroku
Podgrzej delikatnie mleko.
W ciepłym mleku rozprowadź cukier i drożdże.
Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta.
Odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
Obierz jabłka ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój jabłka w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami racuchy, aż będą złote.
Podawaj na talerzu z dodatkiem cukru pudru.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuszków drożdżowych z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Drożdżowe racuchy to tradycyjne danie z dzieciństwa przygotowywane przez każdą babcię na słodkie śniadanie. Smaczne racuszki są bardzo miękkie i pachnące. Przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placuszków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jabłka, masło klarowane, cukier puder.
Jak zrobić racuszki drożdżowe? Podgrzej delikatnie mleko. W ciepłym mleku rozprowadź cukier i drożdże. Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut. Obierz jabłka ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami racuchy, aż będą złote. Podawaj na talerzu z dodatkiem cukru pudru.
Jabłka to owoce popularne na całym globie, szeroko wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Drożdże są świetnym źródłem witamin z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na działanie naszego organizmu.
Podsumowując pyszne racuchy sprawdzą się idealnie na śniadanie dla dzieci na słodko. Najlepsze racuszki można przygotować także z dodatkiem malin lub borówek. Racuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień. Drożdżowe racuszki podać można z dodatkiem śmietany i cynamonu lub polewy czekoladowej.
Alergeny w racuszkach drożdżowych z jabłkami
Lista alergenów dla racuszków drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze racuszków drożdżowych z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Racuchy można usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, będą wówczas zawierały mniej kalorii. Racuszki będą dobrym daniem na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.