Racuchy z gruszkami
- Gruszka - 4 szt (520 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (200 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Cukier - 2 łyżki (40 g)
Przepis na racuchy z gruszkami krok po kroku
W misce zmieszaj mąkę, jajka, mleko i cukier.
Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj ją do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim uformowane łyżką placuszki.
Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, by były rumiane.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z gruszkami
Racuchy z gruszkami to świetna opcja zarówno na pyszny i lekki obiad na słodko, a także a odżywcze i sycące śniadanie. Będą również świetną opcją dla dzieci, gdyż są niezwykle puszyste i bardzo słodkie. To danie bardzo proste, ale jak najbardziej smaczne i pięknie się prezentujące. To idealny sposób na przemycenie do menu nieco więcej owoców.
Przepis na racuchy z gruszkami jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Całość zajmuje naprawdę niewiele czasu, dzięki czemu sprawdzi się na szybki posiłek. Na pewno przypadnie do gustu zarówno osobom, które nie przebadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu, ale również tym, które są zabiegane i nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie solidnego i odżywczego posiłku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z gruszkami, które będą naprawdę sycące, a przy tym niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Do przygotowania wystarczą podstawowe składniki. Mąka pszenna, jajko i mleko. Te produkty z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a nawet w większości domowych spiżarni. I to właśnie z ich pomocą można wyczarować to nadzwyczajnie pyszne danie. Wystarczy do całości dodać gruszkę, która choć niezwykle smaczna nie cieszy się, aż tak dużą popularnością jak na przykład jabłka. A jest nie tylko bardzo pyszna, ale również zdrowa. To wspaniałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera jod, który jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Gruszki są niezwykle słodkie, dlatego nie potrzebują zbyt dużo dodatków, by zachwycać smakiem i tworzyć naprawdę wspaniałe kompozycje smakowe. To danie świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem i jesienią, kiedy gruszki są najlepsze.
To niezwykle szybkie i bardzo łatwe placki, które posmakują wszystkim domownikom. To dobre danie również dla dzieci. Składniki, z których się je wykonuje są niezwykle proste i można je bardzo łatwo zdobyć, są również tanie. Można również przygotować alternatywne placuszki z jabłkami i gruszkami, które będą równie pyszne.
Alergeny w racuchach z gruszkami
Lista alergenów dla racuchów z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze racuchów z gruszkami
To zdrowy pomysł na posiłek.
Energia i białka
(281g)
Węglowodany
(281g)
Tłuszcze
(281g)
Witaminy
(281g)
Składniki mineralne
(281g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.