Przepis na racuchy z gruszkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

W misce zmieszaj mąkę, jajka, mleko i cukier.

Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj ją do ciasta. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim uformowane łyżką placuszki.

Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, by były rumiane.

Racuchy z gruszkami ułożone na talerzyku z owocami.
racuchy z gruszkami
Koszt przygotowania dania
8.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
510 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Racuchy z gruszkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach z gruszkami

Racuchy z gruszkami to świetna opcja zarówno na pyszny i lekki obiad na słodko, a także a odżywcze i sycące śniadanie. Będą również świetną opcją dla dzieci, gdyż są niezwykle puszyste i bardzo słodkie. To danie bardzo proste, ale jak najbardziej smaczne i pięknie się prezentujące. To idealny sposób na przemycenie do menu nieco więcej owoców.

Przepis na racuchy z gruszkami jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Całość zajmuje naprawdę niewiele czasu, dzięki czemu sprawdzi się na szybki posiłek. Na pewno przypadnie do gustu zarówno osobom, które nie przebadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu, ale również tym, które są zabiegane i nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie solidnego i odżywczego posiłku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z gruszkami, które będą naprawdę sycące, a przy tym niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Do przygotowania wystarczą podstawowe składniki. Mąka pszenna, jajko i mleko. Te produkty z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a nawet w większości domowych spiżarni. I to właśnie z ich pomocą można wyczarować to nadzwyczajnie pyszne danie. Wystarczy do całości dodać gruszkę, która choć niezwykle smaczna nie cieszy się, aż tak dużą popularnością jak na przykład jabłka. A jest nie tylko bardzo pyszna, ale również zdrowa. To wspaniałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera jod, który jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Gruszki są niezwykle słodkie, dlatego nie potrzebują zbyt dużo dodatków, by zachwycać smakiem i tworzyć naprawdę wspaniałe kompozycje smakowe. To danie świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem i jesienią, kiedy gruszki są najlepsze.

To niezwykle szybkie i bardzo łatwe placki, które posmakują wszystkim domownikom. To dobre danie również dla dzieci. Składniki, z których się je wykonuje są niezwykle proste i można je bardzo łatwo zdobyć, są również tanie. Można również przygotować alternatywne placuszki z jabłkami i gruszkami, które będą równie pyszne.

Wartości odżywcze racuchów z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(281g)
Energia (kalorie)
181.62 kcal
510.35 kcal
Białko
4.57 g
12.83 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(281g)
Węglowodany
23.17 g
65.11 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.60 g
57.88 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(281g)
Tłuszcz
8.26 g
23.20 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
4.34 g
Tłuszcze nienasycone
6.71 g
18.87 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.46 g
12.53 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.25 g
6.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(281g)
Witamina B6
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
14.16 µg (mcg)
39.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(281g)
Sód
24.81 mg
69.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
195.75 mg
550.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
56.80 mg
159.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
146.82 mg
412.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Magnez
31.99 mg
89.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
2.78 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.81 mg
2.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z gruszkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z gruszkami

Lista alergenów dla racuchów z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania racuchów z gruszkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
520 g
4 szt
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 520 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
200 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
40 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
31.20
Jak oceniasz przepis na racuchy z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób