Placki z kapusty kiszonej

Opublikowano: 02.11.2021 r., 13:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
placki kapuściane z dodatkami
Placki z kiszonej kapusty
Inna niż dotychczasowa wersja placków, które możesz podać na obiad lub kolacje. Poznaj przepis na placki z kapusty kiszonej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 10 min
371 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 1,5% - 1 szklaka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kapusta kiszona - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, miska

Przepis na placki z kapusty kiszonej krok po kroku

W misce wymieszaj dokładnie mleko, mąkę i jajko.

Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i drobno poszatkuj.

Dodaj ją do przygotowanego ciasta.

Dopraw do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.

Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na placki z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat placków z kapusty kiszonej

Placki, zazwyczaj kojarzone z ziemniaczanymi ale tak naprawdę mogą występować w wielu odsłonach. Każda z nich jest równie ciekawa. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na placki z kapusty kiszonej. To oryginalne połączenie idealnie nada się jako propozycja na obiad czy kolacje. Placki z kapusty kiszonej są wegetariańskie czyli bez mięsa. Warto po nie sięgnąć szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Połączenie ciasta naleśnikowego z dużą ilością kapusty kiszonej wyjdzie nam tylko na zdrowie. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Jak zrobić placki z kapusty kiszonej?

Poznaj ten prosty przepis.

Placki z kapusty kiszonej są pyszne i robi się je ekspresowo.

Wystarczy ze z mąki, jajka i mleka przygotujesz tradycyjne ciasto naleśnikowe. Może być nieco gęstsze wtedy kapusta lepiej się z nim połączy. Kapustę należy odcisnąć z nadmiaru wody i poszatkować, spróbuj czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak możesz przepłukać ją pod bieżąca wodą, wtedy kwaśny smak powinien zelżeć. Wymieszaj kapustę z ciastem i dopraw do smaku. Tak naprawdę wystarczy czarny świeży zmielony pieprz i odrobina soli, uważaj bo kapusta sama w sobie może być już słona. Teraz tylko wszystko dokładnie wymieszaj i usmaż placki z obu stron na złocisty kolor.

Ne dość ze danie jest bardzo dobre ale także bardzo zdrowe. Jeśli już teraz wszystko wiesz na temat kapusty kiszonej pamiętaj aby włączyć ją do swojej codziennej diety. Szczególnie teraz gdy temperatura drastycznie spada i łatwo złapać przeziębienie. Taka dawka witaminy C pomoże Ci uniknąć pogorszenia stanu zdrowia.

Alergeny w plackach z kapusty kiszonej

Lista alergenów dla placków z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Placki idealnie sprawdzą się z dodatkiem śmietany czy łososia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
123.91
371.74
Białko (g)
5.07
15.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.44
49.32
Węglowodany przyswajalne (g)
15.40
46.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.29
12.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
3.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.21
9.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.25
6.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
2.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.01
93.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
3.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.87
116.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
261.69
785.08
Potas (mg)
151.02
453.06
Wapń (mg)
63.51
190.52
Fosfor (mg)
81.63
244.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.28
48.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
4.96
Cynk (mg)
0.51
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kapusty kiszonej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z kapusty kiszonej

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklaka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kapusta kiszona
250 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
23.50