Placki z kapusty kiszonej
- Mleko 1,5% - 1 szklaka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Kapusta kiszona - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na placki z kapusty kiszonej krok po kroku
W misce wymieszaj dokładnie mleko, mąkę i jajko.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i drobno poszatkuj.
Dodaj ją do przygotowanego ciasta.
Dopraw do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat placków z kapusty kiszonej
Placki, zazwyczaj kojarzone z ziemniaczanymi ale tak naprawdę mogą występować w wielu odsłonach. Każda z nich jest równie ciekawa. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na placki z kapusty kiszonej. To oryginalne połączenie idealnie nada się jako propozycja na obiad czy kolacje. Placki z kapusty kiszonej są wegetariańskie czyli bez mięsa. Warto po nie sięgnąć szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Połączenie ciasta naleśnikowego z dużą ilością kapusty kiszonej wyjdzie nam tylko na zdrowie. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Jak zrobić placki z kapusty kiszonej?
Poznaj ten prosty przepis.
Placki z kapusty kiszonej są pyszne i robi się je ekspresowo.
Wystarczy ze z mąki, jajka i mleka przygotujesz tradycyjne ciasto naleśnikowe. Może być nieco gęstsze wtedy kapusta lepiej się z nim połączy. Kapustę należy odcisnąć z nadmiaru wody i poszatkować, spróbuj czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak możesz przepłukać ją pod bieżąca wodą, wtedy kwaśny smak powinien zelżeć. Wymieszaj kapustę z ciastem i dopraw do smaku. Tak naprawdę wystarczy czarny świeży zmielony pieprz i odrobina soli, uważaj bo kapusta sama w sobie może być już słona. Teraz tylko wszystko dokładnie wymieszaj i usmaż placki z obu stron na złocisty kolor.
Ne dość ze danie jest bardzo dobre ale także bardzo zdrowe. Jeśli już teraz wszystko wiesz na temat kapusty kiszonej pamiętaj aby włączyć ją do swojej codziennej diety. Szczególnie teraz gdy temperatura drastycznie spada i łatwo złapać przeziębienie. Taka dawka witaminy C pomoże Ci uniknąć pogorszenia stanu zdrowia.
Alergeny w plackach z kapusty kiszonej
Lista alergenów dla placków z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z kapusty kiszonej
Placki idealnie sprawdzą się z dodatkiem śmietany czy łososia.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.