Placki z cukinią pieczone
- Cukinia - 1 mniejsza sztuka (280 g)
- Jajko (2 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (70 g)
- Ser parmezan (25 g)
- Czosnek (15 g)
- Pietruszka (15 g)
- Szczypiorek (30 g)
- Bazylia świeża (10 g)
Przepis na placki z cukinią pieczone krok po kroku
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do cukinii wbij jajko i dodaj skrobię, całość dokładnie wymieszaj.
Na tarce zetrzyj parmezan i dodaj go do ciasta. Całość wymieszaj łyżką.
Czosnek i wszystkie zioła dokładnie posiekaj, dodaj do ciasta. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na nią łyżką porcję ciasta, formując małe placuszki.
Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukinią pieczonych
Placki z cukinią pieczone to wspaniały pomysł na bardzo pyszny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, ich stworzenie zajmuje mniej niż kilka minut, a sycą na długo. To doskonała alternatywa dla dobrze znanych placków ziemniaczanych. W tej wersji są smaczne, chrupiące i bardzo delikatne. Na pewno posmakują fanom tego warzywa. Można je podawać z sosem, ale także jogurtem naturalnym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z cukinią pieczone, by były proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo delikatna. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka chwil, a efekt po prostu zachwyca. Placki przygotowane w ten sposób są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To danie idealne na obiad, kolację, czy lunch. Smakują równie pysznie również na zimno. Ze względu na brak smażenia są również lekkostrawne, gdyż nie pochłaniają dużych ilości tłuszczu podczas obróbki termicznej.
Przepis na placki z cukinią pieczone w piekarniku to idealna opcja na stworzenie prostego, ale naprawdę ciekawego dania. W dodatku, by go przygotować wystarczy tylko kilka składników. Pierwszym z nich jest cukinia, to właśnie ona gra w nim pierwsze skrzypce. To warzywo, które, choć niezwykle zdrowe i wartościowe, wciąż nie jest za bardzo doceniane. Zwykle używa się go tylko jako dodatku, a wspaniale sprawdza się również w potrawach, gdzie jest głównym składnikiem. To dlatego, że cukinia jest dość łagodna, więc świetnie przyjmuje wszystkie przyprawy. Wystarczy odrobina ulubionych ziół, by zupełnie zmienić jej smak. W dodatku dostarcza naprawdę sporo cennych właściwości, dzięki czemu dania na jej bazie są naprawdę wartościowe. To wspaniała opcja dla tych, którzy poszukują inspiracji na fit posiłki. Te dietetyczne placuszki są właśnie takim daniem.
Ten pomysł na pieczone placki z cukinii będzie doskonałą opcją dla każdego, kto chce stworzyć danie pyszne, a przy okazji łatwe i szybkie. To dobre rozwiązanie zarówno na sycącą kolację, jak i lekki obiad dla całej rodziny.
Alergeny w plackach z cukinią pieczonych
Lista alergenów dla placków z cukinią pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze placków z cukinią pieczonych
To zdrowa opcja, która dostarcza mało kalorii i tłuszczu, za to sporo błonnika i witamin.
Energia i białka
(136g)
Węglowodany
(136g)
Tłuszcze
(136g)
Witaminy
(136g)
Składniki mineralne
(136g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.