Placki po bieszczadzku

Opublikowano: 03.03.2022 r., 18:29 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z sałatką i pomidorami
Placki po bieszczadzku
Wypróbuj sprawdzony i tradycyjny przepis na placki po bieszczadzku. Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane podane z duszonym mięsem i sosem grzybowym.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
1031 kcal
Kcal w porcji
529 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (100 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 łyżki (30 g)
  • Mrożone grzyby leśne (200 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
  • Natka pietruszki - 2 łyżeczki (10 g)
  • Śmietana 12% - 2 łyżki (38 g)
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 2 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 łyżka (15 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, duża miska, miseczka, patelnia, mini rózga

Przepis na placki po bieszczadzku krok po kroku

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.

1 cebulę obierz i drobno pokrój. Przełóż na patelnię i delikatnie podsmaż. Zdejmij z patelni.

Łopatkę pokrój na równą kostkę, obsyp mąką i szybko usmaż na patelni.

Dodaj przecier pomidorowy, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczyptę kminku i majeranku oraz 0,5 szklanki wody. Przykryj i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju.

1 cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku.

Do garnka dodaj grzyby, 2 szklanki wody, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, dużą szczyptę soli i pieprzu.

Grzyby gotuj około 15 minut.

W miseczce połącz śmietanę z odrobiną gorącego sosu z grzybów i łyżką mąki. Dodaj do grzybów.

Sos intensywnie mieszaj, aż się zagotuje. Odstaw z ognia.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce wraz z cebulą i czosnkiem.

Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, 2 jajka, dużą szczyptę soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Olej musi być naprawdę gorący.

Na patelnię nakładaj porcje ciasta i smaż placki z każdej strony, aż będą złote.

Na talerzu połóż jeden placek, nadzienie mięsne, drugi placek i polej sosem grzybowym.

Jak oceniasz przepis na placki po bieszczadzku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat placków po bieszczadzku

Placki po bieszczadzku to tradycyjne danie regionalne kuchni polskiej. Wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane podane z duszonym mięsem oraz sosem grzybowym są pysznym daniem.

Tradycyjne placki ziemniaczane po bieszczadzku to sycące danie. Jego głównym zadaniem było zaspokojenie dużego głodu oraz nasycenia na dłuższy czas. W obecnej diecie takie placki uważane są za niezdrowe, jednak z dodatkiem pysznej surówki ze świeżych warzyw danie staje się zdrowsze. Placki takie nie są spożywane często, jest to danie okazjonalne, dzięki czemu również nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Bez obaw, raz w miesiącu możesz przygotować takie danie w swoim domu.

Podstawą dania są placki ziemniaczane. Najlepsze placki ziemniaczane przygotowane są z ziemniaków, cebuli, jajka, soli i pieprzu z odrobiną mąki. Niektórzy dodają także czosnek do placków. Aby placki były maksymalnie chrupiące, dodaj do nich minimalną ilość mąki, możesz nawet przygotować placki bez jej dodatku. Placki muszą być smażone na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Tłuszczu na patelni powinno być tyle aby położona porcja ciasta zanurzyła się całkowicie w oleju. Dzięki temu, że nakładamy zimne ciasto na bardzo gorący, głęboki olej, placki nie wsiąkają tłuszczu. Placki następnie przełóż na kratkę aby nadmiar tłuszczu wypłynął z placków. Pod kratkę połóż ręcznik papierowy aby zbierał tłuszcz z placków. Sos grzybowy możesz przygotować zarówno z grzybów leśnych świeżych lub suszonych. Sos przygotowany z grzybów suszonych będzie miał mocny, leśny i grzybowy smak a przygotowany z grzybów świeżych, będzie delikatniejszy w smaku. Sos mięsny przygotowany jest z łopatki wieprzowej, ale możesz przygotować także z wołowiny lub mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Przepis na placki po bieszczadzku jest pracochłonny i wymagający czasu jednak warto przygotować to danie raz na jakiś czas.

Pyszne placki ziemniaczane po bieszczadzku to fajne i oryginalne danie kuchni regionalnej. Jest ono pyszne i sycące. Wymaga odrobiny czasu, jednak sprawdzony przepis ułatwi Ci przygotowanie i da pewność, że danie wyjdzie pyszne.

Alergeny w plackach po bieszczadzku

Lista alergenów dla placków po bieszczadzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze placków po bieszczadzku

na 100g gotowej potrawy

Placki po bieszczadzku to wysokokaloryczne i dość tłuste danie. Aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie, podawaj je z surówką ze świeżych warzyw i spożywaj je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(529g)
Energia (kcal)
195.01
1031.61
Białko (g)
10.57
55.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(529g)
Węglowodany (g)
5.08
26.86
Węglowodany przyswajalne (g)
4.50
23.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
3.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(529g)
Tłuszcz (g)
14.52
76.83
Tłuszcze nasycone (g)
4.90
25.92
Tłuszcze nienasycone (g)
9.62
50.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.30
38.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.32
12.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(529g)
Witamina A (µg (mcg))
14.52
76.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
2.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.82
20.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.02
5.40
Witamina E (mg)
0.20
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.89
62.92
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
2.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.63
13.92
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.30
86.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.59
167.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(529g)
Sód (mg)
45.76
242.06
Potas (mg)
260.96
1380.45
Wapń (mg)
20.71
109.53
Fosfor (mg)
127.28
673.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.86
78.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
5.36
Cynk (mg)
1.61
8.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków po bieszczadzku 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków po bieszczadzku

Koszt składników
105.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
100 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
30 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mrożone grzyby leśne
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Natka pietruszki
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Śmietana 12%
38 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 38 g
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Przecier pomidorowy bez soli
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
15 g
1 łyżka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 15 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Koszt składników
105.80