Placki dyniowe
- Dynia hokkaido (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (30 g)
- Mąka pszenna typ 550 (160 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
Przepis na placki dyniowe krok po kroku
Dynie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Startego miąższu powinno być 200 g.
Miąższ umieść w misce. Dodaj jogurt, jajka i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie, formując placuszki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat placków dyniowych
Placki dyniowe to pyszne danie na słodko. Będzie świetne szczególnie jesienią, gdy dynie w sklepach są łatwo dostępne.
Aby wykonać przepis na placki dyniowe potrzebne będą takie składniki jak: jogurt naturalny, jajko, cukier, mąka i proszek do pieczenia. Konieczna jest również dynia hokaido lub piżmowa. Na początku umyj i obierz dynie ze skóry i wydrąż nasiona. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miąższu dodaj mokre składniki, czyli jogurt i jajko. Całość wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i układaj na patelni, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem oprósz dodatkowo cukrem pudrem, by były jeszcze bardziej smaczne. Takie warzywne danie na słodko będzie najlepsze dla dzieci, które nie przepadają za warzywami.
W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić placki dyniowe. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje świetny pomysł na obiad. To danie będzie szczególnie dobre jesienią, gdy dojrzewają dynie.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w plackach dyniowych
Lista alergenów dla placków dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków dyniowych
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.