Przepis na placki dyniowe krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, miska

Dynie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Startego miąższu powinno być 200 g.

Miąższ umieść w misce. Dodaj jogurt, jajka i wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie, formując placuszki.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Placki dyniowe na białym talerzu
Placki dyniowe
Koszt przygotowania dania
5.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
450 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Placki dyniowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach dyniowych

Placki dyniowe to pyszne danie na słodko. Będzie świetne szczególnie jesienią, gdy dynie w sklepach są łatwo dostępne.

Aby wykonać przepis na placki dyniowe potrzebne będą takie składniki jak: jogurt naturalny, jajko, cukier, mąka i proszek do pieczenia. Konieczna jest również dynia hokaido lub piżmowa. Na początku umyj i obierz dynie ze skóry i wydrąż nasiona. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miąższu dodaj mokre składniki, czyli jogurt i jajko. Całość wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i układaj na patelni, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem oprósz dodatkowo cukrem pudrem, by były jeszcze bardziej smaczne. Takie warzywne danie na słodko będzie najlepsze dla dzieci, które nie przepadają za warzywami.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić placki dyniowe. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje świetny pomysł na obiad. To danie będzie szczególnie dobre jesienią, gdy dojrzewają dynie.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Wartości odżywcze placków dyniowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
160.87 kcal
450.43 kcal
Białko
7.14 g
19.99 g

Węglowodany w plackach dyniowych

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
28.11 g
78.70 g
Węglowodany przyswajalne
27.91 g
78.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.20 g
0.56 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
2.56 g
7.18 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
4.34 g
Tłuszcze nienasycone
1.01 g
2.84 g
Cholesterol
68.89 mg
192.88 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki dyniowe

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
3.05 mg
8.55 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.76 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.66 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.93 mg
5.41 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
53.61 µg (mcg)
150.10 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki dyniowe

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
49.23 mg
137.84 mg
Potas
335.34 mg
938.96 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
121.89 mg
341.28 mg
Fosfor
195.26 mg
546.73 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
15.99 mg
44.77 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
2.17 mg
6.08 mg
Cynk
0.63 mg
1.76 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków dyniowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach dyniowych

Lista alergenów dla placków dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania placków dyniowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
200 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
30 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mąka pszenna typ 550
160 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
23.40
Jak oceniasz przepis na placki dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.0% osób