Placek z truskawkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (320 g)
- Masło (200 g)
- Cukier (160 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Truskawki (750 g)
- Jajko - w temperaturze pokojowej (5 szt.)
Przepis na placek z truskawkami krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
Truskawki umyj i zostaw do wyschnięcia na sitku.
Do miski wsyp cukier, dodaj jajka i ubij całość na gęsty, jasny krem.
Ubijając, nadal wlewaj cienkim strumieniem roztopione masło.
Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Formę do ciasta posmaruj masłem i posyp bułką tartą, nadmiar wysyp.
Wlej teraz ciasto do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż truskawki.
Piecz ciasto przez 50 minut w 180 st. C, do suchego patyczka.
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
-
Ciasto z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Tarta na słodko
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat placka z truskawkami
Placek z truskawkami to pyszne ciasto idealne do popołudniowej kawy. Robi się je niezwykle szybko, a pieczenie trwa mniej niż godzinę. To świetne rozwiązanie, gdy zaskoczą Cię goście.
Przepis na placek z truskawkami rozpocznij od przygotowania owoców. Umyj je, osusz i usuń z nich szypułki. Następnie utrzyj jajka z cukrem na jasny, gęsty krem. Cienkim strumieniem dodaj rozpuszczone masło. Teraz przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto wylej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ułóż truskawki i włóż do nagrzanego piekarnika. Umieść ciasto w piekarniku. Pamiętaj by upiec je do tzw. „suchego patyczka” czyli przez około 50 minut. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić placek z truskawkami. Do przygotowania ciasto możesz użyć również mrożone truskawki. Wówczas jeszcze zamrożone rozłóż na surowym cieście. Ten placek jest najlepszy, gdy dodatkowo oprószysz go cukrem pudrem przed podaniem. Ale nawet bez tego dodatku to świetny pomysł na deser.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Alergeny w placku z truskawkami
Lista alergenów dla placka z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka z truskawkami
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.