Pizza z kurkami

Opublikowano: 21.01.2022 r., 15:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z kurkami na białym tle
Pizza z kurkami
Pizza to zawsze dobry pomysł. A taka z dodatkiem kurek, piersi z kurczaka i brokuła to jeszcze lepszy pomysł na obiad.
Przygotowanie 80 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
526 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka krupczatka (250 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Kurki świeże (200 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Brokuły (150 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Czosnek (7 g)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, garnek mały, praska do czosnku, patelnia beztłuszczowa, blacha do pizzy

Przepis na pizzę z kurkami krok po kroku

Drożdże rozpuść w 150 ml ciepłej wody. Dodaj dwie łyżki mąki i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Do miski wsyp resztę mąki, dodaj łyżeczkę soli, łyżkę oliwy i rozczyn z drożdży. Wymieszaj i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Na małej patelni rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj śmietanę. Łyżeczkę tymianku, szczyptę soli i pieprzu ziołowego. Gotuj około 10 minut, cały czas mieszając.

Kurki oczyść. Większe pokrój na mniejsze kawałki.

Na małej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim kurki przez około 15 minut.

Brokuła podziel na małe różyczki i przepłucz na sitku.

Mozzarellę zetrzyj na tarce.

Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Dopraw szczyptą soli, słodką papryką i pieprzem ziołowym.

Kurczaka podsmaż na beztłuszczowej patelni.

Ciasto na pizzę podziel na dwie części. Pougniataj chwilę, uformuj kulę i zostaw jeszcze na kilka minut.

Formy do pizzy natłuszcz.

Wyłóż ciasto na blachę, rozciągając palcami.

Posmaruj ciasto przygotowanym sosem śmietanowym. Posyp mozzarellą, ułóż brokuła, kurczaka i kurki.

Piecz przez 10-15 minut w 250 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na pizzę z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat pizzy z kurkami

Koniecznie poznajcie nasz prosty przepis na pizzę z kurkami. Wspólnie przygotujmy domowe ciasto na pizzę i przygotujmy wszystkie składniki. Nasza pizza najlepiej smakuje właśnie z kurczakiem i brokułami.

Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami roślinnymi lub mięsnymi. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.

Pizza kurkowa nie może udać się bez kurek, czyli małych, żółtych grzybków, z których słyną polskie lasy. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi książkowa nazwa, popularny jest tak naprawdę na całym świecie, bo rośnie prawie wszędzie. Nie znajdziemy go tylko na Antarktydzie. Jego kapelusz może wyrosnąć aż do 12 cm. Najczęściej spotkać je można na kwaśnych glebach wśród mchu.

Gdy uda Wam się znaleźć kilka takich grzybków w lesie warto wiedzieć, że oprócz bardzo dobrego smaku są również bardzo zasobne w składniki odżywcze. Te niepozorne grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić pizzę z kurkami to przede wszystkim dobrze je oczyśćcie, żeby nie przeszkadzał Wam w czasie jedzenie zgrzyt piasku w zębach. Dobry pomysł to omieść je szczoteczką lub pędzelkiem i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą na sitku. Jeśli używacie kurek mrożonych to rozmroźcie je przed użyciem i również przepłuczcie na sitku.

Pizza z kurkami jest niezwykle pyszna. Jej smak wzbogaca także sos śmietanowy, którym smarujemy ciasto przed pieczeniem. Taki sos będzie również świetnie smakował do już gotowej, upieczonej pizzy.

Dobra, domowa pizza to zawsze bardzo smaczny pomysł na obiad.

Alergeny w pizzy z kurkami

Lista alergenów dla pizzy z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze pizzy z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Kurki zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
202.32
526.04
Białko (g)
8.86
23.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
20.80
54.07
Węglowodany przyswajalne (g)
19.24
50.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
4.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
9.37
24.37
Tłuszcze nasycone (g)
5.97
15.53
Tłuszcze nienasycone (g)
3.40
8.84
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.88
7.48
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.36
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.16
83.62
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
63.36
164.73
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.18
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.96
31.10
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.99
2.57
Witamina E (mg)
0.39
1.03
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
57.82
150.34
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.69
Ryboflawina (mg)
0.27
0.69
Niacyna (mg)
3.40
8.85
Foliany (µg (mcg))
69.03
179.49
Beta karoten (µg (mcg))
62.64
162.87
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
100.82
262.14
Potas (mg)
231.36
601.55
Wapń (mg)
119.13
309.75
Fosfor (mg)
138.51
360.12
Magnez (mg)
17.14
44.56
Żelazo (mg)
2.49
6.48
Cynk (mg)
1.16
3.01
Miedź (mg)
0.11
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z kurkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z kurkami

Koszt składników
94.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
250 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 250 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Czosnek
7 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
94.40