Przepis na tartę z brokułami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, sitko, patelnia, obciążniki do pieczenia, forma do tarty 28 cm

W misce umieść przesianą mąkę z łyżeczką soli.

Dodaj pokrojone masło i posiekaj nożem.

Gdy powstaną grudki, dodaj jedno jajko, mleko i zagnieć rękami jednolite ciasto.

Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.

Podzielony na różyczki brokuł ugotuj al dente.

Ugotuj 2 jajka na twardo.

Olej rozgrzej na patelni.

Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i smaż kilka minut.

Jak mięso zmieni kolor, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż do zarumienienia.

Po upływie 30 minut chłodzenia ciasta nagrzej piekarnik na 180 st. C.

Formę wyłóż ciastem na dnie i po bokach.

Na spodzie zrób dziurki widelcem, a następnie nałóż obciążniki.

Piecz 15 minut, zdejmij obciążniki i piecz kolejny kwadrans.

W misce połącz dobrze pozostałe 3 surowe jajka, ricottę oraz śmietankę.

Dodaj 2 ząbki czosnku, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.

Na przypieczony spód wlej masę z jajek i śmietanki.

Ułóż kurczaka, cebulę, brokuł, kukurydzę i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Po tym czasie na tarcie ułóż pokrojone w grube plastry jajka ugotowane na twardo.

Posyp tartę pokruszonym serem feta.

Piecz kolejny kwadrans.

Tarta z brokułami
Tarta z brokułami
Koszt przygotowania dania
37.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
524 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
82

Tarta z brokułami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z brokułami

Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to dobra opcja nie tylko na kolacje. Przepis na tartę z brokułami możesz także podawać na obiady. Potrawa ta jest pełnowartościowa. Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzebujesz. Jest pyszna, ponieważ połączenie składników jest bardzo dobrze dobrane. Warzywne nadzienie nadaje pięknego koloru – zielony brokuł, żółta kukurydza oraz czerwona cebula. Dobra nie tylko jako posiłek w rodzinnym gronie – to super pomysł także na imprezę. Zobacz, jak zrobić tartę z brokułami.

Tarta z brokułami określana jest także jako quiche. Jest to ciasto kruche na słono wypełnione masą złożoną z jajek, ricotty oraz śmietanki. Warzywna tarta jest zrobiona z kurczakiem, czerwoną cebulą, kukurydzą, jajkiem ugotowanym na twardo oraz z brokułem. Dodatek z sera feta na wierzch pięknie się rumieni podczas pieczenia i nabiera fajnego smaku. Do smaku wystarczy tylko czosnek, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Jak zrobisz tartę z brokułami, podawaj ją na kolację lub obiad. To dobry pomysł także na większe przyjęcie jako przystawka. Tartę z brokułami, kurczakiem, kukurydzą, jajkiem oraz serem feta możesz połączyć z dodatkiem sosu czosnkowego. To gwarancja najlepszego, wytrawnego połączenia smakowego.

Tarta z brokułami i z serem feta jest znakomitym pomysłem na kolację. Warzywna tarta na słono wcale nie musi być nudna. Jak zrobić tartę z brokułami? Przygotuj ciasto kruche. Zagnieć mąkę z solą, jajkiem, masłem i odrobiną mleka. Ciasto schładzaj pół godziny. W tym czasie przygotuj dodatki. Ugotuj brokuł al dente. Jajka należy ugotować na twardo. Kurczaka pokrojonego w kostkę oraz cebulę posiekaną w piórka podsmaż na oleju. Do przepisu na tartę z brokułami dodaje się ser feta, który jest wystarczająco słony. Nie trzeba dodawać soli do tych produktów. Jest ona w tym przypadku zbędna. Po schłodzeniu ciasta wyłóż je na dnie i po bokach formy. Dno nakłuj widelcem i ułóż na nim obciążniki. Jeżeli nie masz specjalnych obciążników, możesz skorzystać z folii aluminiowej oraz surowej fasoli. Piecz pierwsze 15 minut z obciążeniem, kolejne 15 minut – bez. Gdy ciasto się piecze, zrób masę z jajek. Rozbij jajka ze śmietanką i serem ricotta. Dodaj posiekany czosnek, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Masę wlej na spód tarty, a na niej ułóż kurczaka, cebulę, brokuł i kukurydzę. Piecz 15 minut, dołóż pokrojone, ugotowane na twardo jajka i pokruszony ser feta. Piecz kolejny kwadrans. Przepis na tartę z brokułami jest już gotowy. Pysznie i prosto.

Wartości odżywcze tarty z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
233.32 kcal
524.97 kcal
Białko
9.47 g
21.31 g

Węglowodany w tarcie z brokułami

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
13.42 g
30.19 g
Węglowodany przyswajalne
13.06 g
29.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
15.89 g
35.76 g
Tłuszcze nasycone
11.26 g
25.33 g
Tłuszcze nienasycone
4.63 g
10.43 g
Tłuszcze jednonasycone
3.73 g
8.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
2.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
106.61 mg
239.87 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z brokułami

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.20 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
7.90 mg
17.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.21 mg
4.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
41.43 µg (mcg)
93.23 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z brokułami

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
182.22 mg
409.99 mg
Potas
135.00 mg
303.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
87.41 mg
196.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
133.40 mg
300.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
16.32 mg
36.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
2.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.88 mg
1.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z brokułami 82
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z brokułami

Lista alergenów dla tarty z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • serek ricotta
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania tarty z brokułami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
15 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 ml
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Serek ricotta
100 g
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
70.00
Jak oceniasz przepis na tartę z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób