Makaron z brokułami

Opublikowano: 26.06.2021 r., 17:25 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czarny talerz z makaronem z brokułami, na drewnianym stole. Obok talerza znajduje się biało-niebieska ściereczka.
Makaron z broułami
Makaron z brokułami to pyszne, jednogarnkowe danie, z kremowym sosem. Przepis na makaron z brokułami jest bardzo szybki i prosty, wykonasz go zaledwie w 15 minut.
Przygotowanie 15 min
506 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron bezjajeczny najlepiej pełnoziarnisty (120 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (150 g)
  • Brokuły (200 g)
  • Mleko 2% 1,5 szklanki (370 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na makaron z brokułami krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kurczaka.

Cebulę pokrój w kostkę lub półplasterki i dodaj do kurczaka.

Brokuł pokrój na małe różyczki.

Do garnka dodaj mleko, makaron i brokuły.

Gotuj wszystko na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W razie potrzeby dolewaj stopniową wodę, aż makaron będzie ugotowany.

Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na makaron z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z brokułami

Makaron z brokułami to świetny pomysł na ekspresowy obiad, gdy masz mało czasu.

Jest to „fit” danie, w którym znajdziesz brokuły, kurczaka, pełnoziarnisty makaron, mleko, cebulę i szpinak. Najlepiej podawać je z lekką sałatką. Za chwilę wyjaśnię Ci jak zrobić makaron z brokułami i z sosem, który będzie bardzo szybki i smaczny.

Zaczynamy od mięsa, jak wybrałam pierś z kurczaka, ale może to być też zwykła kiełbasa lub inny rodzaj mięsa. Natomiast jeżeli nie jesz mięsa, to możesz użyć tofu lub nasion roślin strączkowych. Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy mięso się smaży, kroimy cebulę w kostkę lub półplasterki. Dodajemy ją do mięsa i razem podsmażamy. Do garnka dodajemy przyprawy i wszystko razem smażymy. W międzyczasie kroimy brokuła na nieduże różyczki. Następnie dodajemy makaron z brokułem i zalewamy mlekiem. Jeśli chcesz, żeby makaron z brokułami był bezglutenowy, wystarczy, że zamienisz pszenny makaron na kukurydziany, ryżowy lub inny bezglutenowy. W wersji wegańskiej możesz użyć mleka roślinnego. Zależnie jak kaloryczne chcesz danie, możesz użyć samego mleka lub mleka oraz wody. Mleka powinno być tyle, żeby przykryć makaron. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszamy, żeby makaron się nie posklejał i w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Najtrudniejsze jest to jak zrobić sos do makaronu z brokułami. Tak naprawdę sos robi się sam z mleka, w którym gotuje się makaron. Część mleka zostaje wchłonięta przez makaron, część odparowuje, a reszta zostaje zagęszczona przez mąkę z makaronu. W ten sposób powstaje sos, lecz należy uważać, aby nie wyszedł za rzadki. W trakcie gotowania do makaronu trzeba dolewać po trochu wodę, ale musi to być rzeczywiście stopniowo i w niedużych ilościach, dzięki temu sos nie wyjdzie za rzadki, a makaron będzie ugotowany. Jeżeli wlejesz za dużo wody, to nadal możesz uratować danie. Wystarczy zagęścić sos mąką, mieszając mąkę w odrobinie wody i dodając do garnka z makaronem. Gotowy makaron podawaj w towarzystwie surówki.

Jak widzisz, przepis na makaron z brokułami jest prosty i szybki, a do bardzo smaczny.

Alergeny w makaronie z brokułami

Lista alergenów dla makaronu z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze makaronu z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Makaron z brokułami może być spożywany przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Żeby danie było bezglutenowe wystarczy zamienić makaron pszenny na makaron kukurydziany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
105.61
506.94
Białko (g)
7.18
34.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
13.71
65.79
Węglowodany przyswajalne (g)
12.57
60.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
5.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
2.47
11.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
5.38
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
6.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
5.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.41
Cholesterol (mg)
14.57
69.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
40.06
192.30
Witamina B6 (mg)
0.22
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.18
Witamina C (mg)
19.57
93.94
Witamina D (µg (mcg))
0.43
2.05
Witamina E (mg)
0.43
2.06
Retinol (µg (mcg))
33.57
161.14
Tiamina (mg)
0.07
0.33
Ryboflawina (mg)
0.12
0.57
Niacyna (mg)
1.91
9.17
Foliany (µg (mcg))
19.73
94.72
Beta karoten (µg (mcg))
76.87
369.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
30.30
145.46
Potas (mg)
224.32
1076.76
Wapń (mg)
64.62
310.19
Fosfor (mg)
114.12
547.78
Magnez (mg)
21.20
101.78
Żelazo (mg)
0.40
1.94
Cynk (mg)
0.56
2.66
Miedź (mg)
0.06
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z brokułami 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z brokułami

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
120 g
najlepiej pełnoziarnisty
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 120 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Piersi kurczaka bez skóry
150 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Mleko 2%
370 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 370 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
49.50