Pizza Sfincione
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (250 g)
- Oliwki czarne (120 g)
- Ser Mozzarella (300 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na pizzę sfincione krok po kroku
W misce wymieszaj 250 ml ciepłej wody, cukier i drożdże, dodaj łyżkę mąki o odstaw na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj oliwę, sól i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie pizzę rozwałkuj na prostokątny placek.
Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i umieść w niej ciasto.
Wierzch ciasta posmaruj pomidorami z puszki wymieszanymi z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mozzarellę porwij w palcach i umieść na pizzy.
Posiekaj cebulę w pióra i ułóż na cieście, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Gotową pizzę posyp startym parmezanem i posiekanymi oliwkami.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pizzy sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe podawane było tylko z dodatkiem oliwy i soli. Pyszna pizza na grubym cieście jest syta i nie zawiera mięsa. Przepis na sycylijską pizzę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pizzy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, sól, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, czosnek, czarne oliwki, mozzarella, cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz, parmezan.
Jak zrobić pizzę Sfincione? W misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże, dodaj łyżkę mąki i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj oliwę, sól i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie pizzę rozwałkuj na prostokątny placek. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i umieść w niej ciasto. Wierzch ciasta posmaruj pomidorami z puszki wymieszanymi z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mozzarellę porwij w palcach i umieść na pizzy. Posiekaj cebulę w pióra i ułóż na cieście, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Gotową pizzę posyp startym parmezanem i posiekanymi oliwkami.
Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest serem niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno. Pamiętaj, aby wybrać ser dobrej jakości, gdyż wiele tanich mozzarelli puszcza wodę podczas zapiekania. Pomidory są owocem bardzo popularnym na całym świecie, mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Pomidory są bardzo dobrym źródłem potasu. Potas ma korzystny wpływ na pracę naszego serca, obniża także ciśnienie krwi i pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Pomidory są także dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z niewielu związków chemicznych zachowujących swoje właściwości po poddaniu obróbce cieplnej.
Podsumowując, pyszna pizza na grubym cieście jest doskonała dla zwolenników amerykańskiej pizzy. Pizzę możesz dowolnie modyfikować i dodawać do niej ulubione dodatki. Pizza świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację w towarzystwie znajomych.
Alergeny w pizzy sfincione
Lista alergenów dla pizzy Sfincione przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy sfincione
Pizza sfincione to danie zawierające dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów. Danie jest także źródłem tłuszczu mlecznego oraz wielu składników mineralnych. Zawiera likopen, który jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.