Piernik z orzechami

Opublikowano: 26.08.2021 r., 8:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczny piernik z orzechami
Piernik z orzechami
Piernik z orzechami to wspaniała propozycja na wilgotny i aromatyczny piernik nie tylko od święta. Stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie zajrzyj do naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
723 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Miód (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (150 g)
  • Orzechy włoskie (250 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (40 g)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na piernik z orzechami krok po kroku

W rondlu rozpuść masło i miód. Ostudź.

Posiekaj drobno orzechy włoskie.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Do masy jajecznej dodaj pozostałe składniki i wymieszaj aż utworzą jednolitą masę.

Foremkę do keksa wyłóż papierem po pieczenia. Przelej masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Upieczony piernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na piernik z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat piernika z orzechami

Piernik z orzechami to doskonała propozycja na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i rodzynek podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis na piernik z orzechami jest dość prosty do wykonania, dlatego nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby go zrobić. Żeby przygotować ten pyszny piernik będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąki pszennej, jajek, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej do piernika, masła, miodu i cukru oraz śmietany kremówki 30%.

Jak zrobić piernik z orzechami? Krokiem pierwszym jest podgrzanie w rondlu masła i miodu. Następnie pokrój drobno orzechy włoskie. Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij na gładką pianę. Do piany z jajek dodaj mąkę, przestudzone masło z miodem, orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia, śmietanę i przyprawę do piernika. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Blaszkę do keksa wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto możesz polać roztopioną czekoladą i posypać orzechami.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.

Podsumowując piernik z orzechami to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami zaspokoi chęć na coś słodkiego. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. Podawaj go na spotkaniach ze znajomymi i rodziną.

Alergeny w pierniku z orzechami

Lista alergenów dla piernika z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze piernika z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Piernik z orzechami dzięki zawartości orzechów jest źródłem dobrej jakości kwasów tłuszczowych wielo- i jednonienasyconych. Możesz zmniejszyć ilość cukru i dodać więcej rodzynek do ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
402.12
723.81
Białko (g)
8.95
16.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
44.72
80.50
Węglowodany przyswajalne (g)
43.02
77.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
3.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
22.74
40.92
Tłuszcze nasycone (g)
9.28
16.71
Tłuszcze nienasycone (g)
13.45
24.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
3.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
67.24
121.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
27.90
50.21
Potas (mg)
340.92
613.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
96.83
174.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
229.89
413.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.43
76.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.68
4.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.09
1.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.37
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z orzechami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z orzechami

Koszt składników
60.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
40 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
60.10