Przepis na piernik z orzechami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

W rondlu rozpuść masło i miód. Ostudź.

Posiekaj drobno orzechy włoskie.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Do masy jajecznej dodaj pozostałe składniki i wymieszaj aż utworzą jednolitą masę.

Foremkę do keksa wyłóż papierem po pieczenia. Przelej masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Upieczony piernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Piernik z orzechami ułożony jest na drewnianej desce wyłożonej papierem pieczeniowym. Dookoła znajdują się Bożonarodzeniowe ozdoby.
Piernik z orzechami
Koszt przygotowania dania
35.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
723 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
68

Piernik z orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku z orzechami

Piernik z orzechami to doskonała propozycja na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i rodzynek podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis na piernik z orzechami jest dość prosty do wykonania, dlatego nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby go zrobić. Żeby przygotować ten pyszny piernik będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąki pszennej, jajek, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej do piernika, masła, miodu i cukru oraz śmietany kremówki 30%.

Jak zrobić piernik z orzechami? Krokiem pierwszym jest podgrzanie w rondlu masła i miodu. Następnie pokrój drobno orzechy włoskie. Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij na gładką pianę. Do piany z jajek dodaj mąkę, przestudzone masło z miodem, orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia, śmietanę i przyprawę do piernika. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Blaszkę do keksa wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto możesz polać roztopioną czekoladą i posypać orzechami.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.

Podsumowując piernik z orzechami to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami zaspokoi chęć na coś słodkiego. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. Podawaj go na spotkaniach ze znajomymi i rodziną.

Wartości odżywcze piernika z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
402.12 kcal
723.81 kcal
Białko
8.95 g
16.11 g

Węglowodany w pierniku z orzechami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
44.72 g
80.50 g
Węglowodany przyswajalne
43.02 g
77.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
3.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
22.74 g
40.92 g
Tłuszcze nasycone
9.28 g
16.71 g
Tłuszcze nienasycone
13.45 g
24.22 g

Witaminy w przepisie na piernik z orzechami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.16 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.14 mg
3.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
67.24 µg (mcg)
121.03 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik z orzechami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
27.90 mg
50.21 mg
Potas
340.92 mg
613.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
96.83 mg
174.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
229.89 mg
413.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
42.43 mg
76.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.68 mg
4.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.09 mg
1.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.37 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z orzechami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z orzechami

Lista alergenów dla piernika z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania piernika z orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
40 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
60.10
Jak oceniasz przepis na piernik z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób