Piernik z masą grysikową
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (600 g)
- Margaryna do pieczenia (200 g)
- Miód (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (75 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Mleko 3,2% (540 ml)
- Kasza manna - 4 płaskie łyżki stołowe (50 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder (120 g)
- Czekolada mleczna (200 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
Przepis na piernik z masą grysikową krok po kroku
W garnuszku rozpuść margarynę. Następnie dodaj do niej miód oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż składniki całkowicie rozpuszczą się.
Następnie dodaj kakao oraz 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj i masę pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną masę przelej do miski, wybij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki zacznij mieszać przy pomocy łyżki, a następnie zagnieć jednolite ciasto przy pomocy dłoni.
Ciasto odstaw na 30 minut, następnie podziel je na 3 równe części.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż rozwałkowanym ciastem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut. W sumie upiecz 3 osobne płaty ciasta.
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
W rondelku rozgrzej 2 szklanki mleka, dodaj do niego kaszę i gotuj przez około 3-4 minuty. Następnie kaszę zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
W misce utrzyj masło na puszysty krem. Następnie dodaj do niego partiami cukier puder i ponownie utrzyj przy pomocy miksera do połączenia się składników.
Następnie do masła dodaj przestudzoną kaszę manną i ponownie dokładnie wymieszaj składniki.
Na jeden placek ciasta rozsmaruj połowę kremu, następnie ułóż na nim kolejny placek ciasta i rozsmaruj pozostały krem, ułóż na nim pozostały płat ciasta. Ciasto dociśnij, aby krem dokładnie przylegał do ciasta.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej pozostałe mleko i dokładnie wymieszaj.
Polewę czekoladową umieść na wierzchu ciasta i posyp ją wiórkami kokosowymi.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika z masą grysikową
Piernik z masą grysikową to doskonała propozycja na ciasto na święta Bożego Narodzenia. Domowy piernik staropolski świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Masa grysikowa do przełożenia piernika przygotowywana jest na bazie kaszy manny oraz masła. Prosty przepis na piernik z masą grysikową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka tortowa, margaryna, miód, jajka, cukier, kakao, mleko, kasza manna, masło, cukier puder, czekolada mleczna, wiórki kokosowe, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić piernik z masą grysikową? Na początek przygotuj i upiecz 3 blaty ciasta piernikowego. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. W rondelku rozgrzej 2 szklanki mleka, dodaj do niego kaszę i gotuj przez około 3-4 minuty. Następnie kaszę zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W misce utrzyj masło na puszysty krem. Następnie dodaj do niego partiami cukier puder i ponownie utrzyj przy pomocy miksera do połączenia się składników. Następnie do masła dodaj przestudzoną kaszę manną i ponownie dokładnie wymieszaj składniki. Kremem przełóż blaty piernikowe. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej pozostałe mleko i dokładnie wymieszaj. Polewę czekoladową umieść na wierzchu ciasta i posyp ją wiórkami kokosowymi.
Kasza manna to produkt pochodzący z pszenicy. Kasza manna inaczej zwana jest semoliną, jest to produkt o szerokim zastosowaniu. Można ją przygotowywać na słodko lub dodawać do dań wytrawnych jako zagęszczacz sosów. Kasza manna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec piernik z masą grysikową. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Warto przygotować je jako słodką przekąskę na Święta Bożego Narodzenia. Piernik z masą grysikową jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania piernika dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pierniku z masą grysikową
Lista alergenów dla piernika z masą grysikową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Czekolada mleczna
W przepisie na piernik z masą grysikową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze piernika z masą grysikową
Piernik z masą grysikową to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto zawiera sporą ilość węglowodanów prostych, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.