Piernik kanadyjski

Opublikowano: 05.09.2023 r., 12:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik kanadyjski podany na metalowym talerzu. Dookoła rozłożone są gałązki świerku.
Piernik kanadyjski
Piernik kanadyjski to pyszny piernik herbaciany przełożony powidłami oraz kremem z kaszy manny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zaskakująco smaczne ciasto.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
392 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (75 g)
  • Miód (300 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Herbata czarna napar bez cukru - z 2 torebek, 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie (16 g)
  • Kasza manna (60 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Powidła śliwkowe (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Przepis na piernik kanadyjski krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 3 łyżeczki przyprawy do piernika. Składniki dokładnie wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na najwyższych obrotach miksera do uzyskania sztywnej piany. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj.

Następnie do ubitych białek dodaj żółtka, jedno po drugim i dokładnie wymieszaj.

Masę miksuj na najniższych obrotach miksera i dodaj po kolei herbatę, miód, olej oraz mąkę. Składniki miksuj tylko do połączenia się składników.

Masę podziel na 3 części. Każdą z nich przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.

Do miski wlej pół szklanki mleka, wymieszaj w nim dokładnie kaszę manną.

Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj je z dodatkiem cukru wanilinowego.

Do gotującego się mleka wsyp kaszą manną i szybko wymieszaj. Kaszę gotuj przez około 2 minuty, następnie pozostaw ją do wystudzenia (kaszę możesz przykryć folią spożywczą).

Masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie dodawaj do niego łyżka po łyżce kaszę manną i dokładnie miksuj. Gotowy krem podziel na dwie części.

Na spód formy ułóż blat ciasta piernikowego, posmaruj go równomiernie połową powideł, a następnie połową kremu.

Na krem ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj go pozostałymi powidłami oraz kremem. Na wierzchu ułóż trzeci blat piernika.

Gotowe ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na piernik kanadyjski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,8% osób

Więcej informacji na temat piernika kanadyjskiego

Piernik kanadyjski to doskonały pomysł na deser do kawy lub herbaty. Smaczny, domowy piernik herbaciany z kremem z kaszy manny świetnie sprawdzi się jako wypiek na święta Bożego Narodzenia. Przepis na piernik kanadyjski jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, miód, olej rzepakowy, herbata czarna, mąka pszenna, mleko, cukier wanilinowy, kasza manna, masło, cukier puder, powidła śliwkowe, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić piernik kanadyjski? Przygotuj masę piernikową z dodatkiem herbaty, Masę podziel na 3 części. Każdą z nich przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Z mleka, kaszy manny oraz cukru ugotuj kaszę manną. Masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie dodawaj do niego łyżka po łyżce kaszę manną i dokładnie miksuj. Na spód formy ułóż blat ciasta piernikowego, posmaruj go równomiernie połową powideł, a następnie połową kremu. Na krem ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj go pozostałymi powidłami oraz kremem. Na wierzchu ułóż trzeci blat piernika. Gotowe ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin.

Kasza manna to produkt pochodzący z pszenicy. Kasza manna inaczej zwana jest semoliną, jest to produkt o szerokim zastosowaniu. Można ją przygotowywać na słodko lub dodawać do dań wytrawnych jako zagęszczacz sosów. Kasza manna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.

Podsumowując: wiesz już jak upiec pyszny piernik kanadyjski. Najlepszy piernik herbaciany z kremem jest dobry do spożycia dopiero po kilku godzinach od przygotowania. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Warto przygotować je również jako ciasto świąteczne. Produkty niezbędne do przygotowania piernika dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pierniku kanadyjskim

Lista alergenów dla piernika kanadyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

W przepisie na piernik kanadyjski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze piernika kanadyjskiego

na 100g gotowej potrawy

Piernik kanadyjski to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
313.67
392.09
Białko (g)
4.61
5.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
36.24
45.30
Węglowodany przyswajalne (g)
36.12
45.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
17.47
21.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
7.30
Tłuszcze nienasycone (g)
11.63
14.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.60
10.75
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.03
3.79
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.92
62.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.33
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.81
39.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
21.79
27.24
Potas (mg)
77.04
96.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.50
44.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
63.94
79.92
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.09
13.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
1.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika kanadyjskiego 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika kanadyjskiego

Koszt składników
50.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Miód
300 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 300 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
z 2 torebek, 1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 małe opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Kasza manna
60 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Powidła śliwkowe
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
50.80