Pesto z brokułami

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:22 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z pesto brokułowym
Pesto z brokułami
Pesto z brokułami to świetny pomysł na wzbogacenie diety w to zielone warzywo. Taki warzywny, aromatyczny dodatek do makaronu lub mięs na pewno Was zachwyci.
Przygotowanie 10 min
283 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brokuł gotowany (250 g)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (40 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Sok z cytryny (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
malakser

Przepis na pesto z brokułami krok po kroku

Ugotowanego brokuła ostudź.

W naczyniu malaksera umieść brokuła, parmezan, nasiona słonecznika, obrane ząbki czosnku oraz oliwę.

Całość dokładnie zmiksuj.

Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Jak oceniasz przepis na pesto z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat pesto z brokułami

Pesto z brokułami to świetny pomysł na wzbogacenie diety w to zielone warzywo. Taki warzywny, aromatyczny dodatek do makaronu lub mięs na pewno Was zachwyci.

Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki- najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.

Jeśli zastanawiasz się jak gotować brokuły w wodzie, to przede wszystkim istotne jest to, ile czasu brokuł spędzi w wodzie. Podzielonego na różyczki i umytego brokuła umieść w garnku. Dolej około 3 litry wody, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Następnie doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Wyłącz palnik i zostaw brokuła we wrzątku na kolejne 3 minuty. Teraz wystarczy już tylko brokuła odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Takie ugotowanie brokuła sprawi, że będzie zielony i jędrny, przez co idealnie będzie nadawał się aby przygotować ten sprawdzony przepis na pesto z brokułami.

Jeśli potrzebny Ci pomysł na smaczne, zielone pesto do makaronu to nasze wskazówki jak zrobić pesto z brokułami na pewno Ci się spodobają. Potrzebne składniki to ugotowany brokuł, ser parmezan, nasiona słonecznika, czosnek, oliwa oraz sok z cytryny.

Brokuła ugotuj i ostudź. W naczyniu malaksera umieść brokuła, parmezan, nasiona słonecznika, obrane ząbki czosnku oraz oliwę. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Takie domowe, dobre pesto możesz również wykorzystać jako dodatek do mięs. Najlepsze będzie również owinięte w ciasto francuskie.

Alergeny w pesto z brokułami

Lista alergenów dla pesto z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pesto z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
209.76
283.18
Białko (g)
8.34
11.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
5.37
7.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.59
3.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
3.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
18.27
24.66
Tłuszcze nasycone (g)
4.91
6.63
Tłuszcze nienasycone (g)
13.36
18.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.30
12.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.06
5.48
Cholesterol (mg)
8.59
11.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
113.73
153.54
Witamina B6 (mg)
0.31
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.17
Witamina C (mg)
11.03
14.89
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.07
Witamina E (mg)
2.47
3.34
Retinol (µg (mcg))
28.77
38.84
Tiamina (mg)
0.27
0.36
Ryboflawina (mg)
0.16
0.21
Niacyna (mg)
1.72
2.32
Foliany (µg (mcg))
67.31
90.86
Beta karoten (µg (mcg))
1018.39
1374.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
234.12
316.06
Potas (mg)
222.76
300.73
Wapń (mg)
211.84
285.98
Fosfor (mg)
197.95
267.23
Magnez (mg)
54.77
73.94
Żelazo (mg)
2.18
2.94
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z brokułami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z brokułami

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuł gotowany
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Słonecznik nasiona łuskane
40 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
38.50