Pesto z brokułami
- Brokuł gotowany (250 g)
- Ser parmezan (40 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (40 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Sok z cytryny (5 ml)
Przepis na pesto z brokułami krok po kroku
Ugotowanego brokuła ostudź.
W naczyniu malaksera umieść brokuła, parmezan, nasiona słonecznika, obrane ząbki czosnku oraz oliwę.
Całość dokładnie zmiksuj.
Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto z brokułami
Pesto z brokułami to świetny pomysł na wzbogacenie diety w to zielone warzywo. Taki warzywny, aromatyczny dodatek do makaronu lub mięs na pewno Was zachwyci.
Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki- najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze.
Jeśli zastanawiasz się jak gotować brokuły w wodzie, to przede wszystkim istotne jest to, ile czasu brokuł spędzi w wodzie. Podzielonego na różyczki i umytego brokuła umieść w garnku. Dolej około 3 litry wody, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Następnie doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Wyłącz palnik i zostaw brokuła we wrzątku na kolejne 3 minuty. Teraz wystarczy już tylko brokuła odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Takie ugotowanie brokuła sprawi, że będzie zielony i jędrny, przez co idealnie będzie nadawał się aby przygotować ten sprawdzony przepis na pesto z brokułami.
Jeśli potrzebny Ci pomysł na smaczne, zielone pesto do makaronu to nasze wskazówki jak zrobić pesto z brokułami na pewno Ci się spodobają. Potrzebne składniki to ugotowany brokuł, ser parmezan, nasiona słonecznika, czosnek, oliwa oraz sok z cytryny.
Brokuła ugotuj i ostudź. W naczyniu malaksera umieść brokuła, parmezan, nasiona słonecznika, obrane ząbki czosnku oraz oliwę. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Takie domowe, dobre pesto możesz również wykorzystać jako dodatek do mięs. Najlepsze będzie również owinięte w ciasto francuskie.
Alergeny w pesto z brokułami
Lista alergenów dla pesto z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze pesto z brokułami
Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.