Przepis na pasztet z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, duży garnek, duża miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

W garnku zagotuj bulion.

Do gotującego się bulionu dodaj 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie a następnie dodaj udka z kurczaka i gotuj 50-60 minut.

Kiedy udka będą się gotować, na dużej patelni rozgrzej olej.

Oczyść wątróbkę i podsmaż na patelni przez 20 minut.

Ugotowane udka oraz podsmażoną wątróbkę całkowicie ostudź.

Mięso pokrój w kawałki i zmiel wraz z wątróbką i ugotowaną marchewką.

Zmielone mięso przypraw 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki ostrej.

Do mięsa wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasztet wydaje się być suchy dodaj do niego pół szklanki płynu z gotowania udek.

Mięso przełóż do dwóch foremek aluminiowych.

Pasztet piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z kurczaka podany w dwóch foremkach na szarym betonowym stole, na miętowej ściereczce, obok sztućce
Pasztet z kurczaka
Koszt przygotowania dania
70.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
71 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Pasztet z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z kurczaka

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet z kurczaka to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet z drobiu i wątróbki to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Wielkanocny pasztet z kurczaka możesz przygotować zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i na co dzień. Taki pasztet jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin.

Przepis na pasztet z kurczaka nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Pasztet przygotujesz z udek kurczaka lub z całego kurczaka. Jak zrobić dobry pasztet z kurczaka dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
7.91 g
7.91 g

Węglowodany w pasztecie z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
0.95 g
0.95 g
Węglowodany przyswajalne
0.85 g
0.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.10 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.80 g
3.80 g
Tłuszcze nasycone
1.12 g
1.12 g
Tłuszcze nienasycone
2.68 g
2.68 g
Tłuszcze jednonasycone
1.75 g
1.75 g
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
0.94 g
Cholesterol
88.10 mg
88.10 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
468.39 µg (mcg)
468.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
2.31 µg (mcg)
2.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.70 mg
2.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
431.17 µg (mcg)
431.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.76 mg
2.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
79.34 µg (mcg)
79.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
359.67 µg (mcg)
359.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
195.00 mg
195.00 mg
Potas
118.92 mg
118.92 mg
Wapń
8.40 mg
8.40 mg
Fosfor
97.69 mg
97.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.90 mg
9.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.49 mg
1.49 mg
Cynk
0.89 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z kurczaka 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z kurczaka

Lista alergenów dla pasztetu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Marchewka
140 g
2 średnie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
88.50
Jak oceniasz przepis na pasztet z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób