Pasztet z kurczaka
- Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
- Wątróbka drobiowa (500 g)
- Marchewka - 2 średnie (140 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
Przepis na pasztet z kurczaka krok po kroku
W garnku zagotuj bulion.
Do gotującego się bulionu dodaj 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie a następnie dodaj udka z kurczaka i gotuj 50-60 minut.
Kiedy udka będą się gotować, na dużej patelni rozgrzej olej.
Oczyść wątróbkę i podsmaż na patelni przez 20 minut.
Ugotowane udka oraz podsmażoną wątróbkę całkowicie ostudź.
Mięso pokrój w kawałki i zmiel wraz z wątróbką i ugotowaną marchewką.
Zmielone mięso przypraw 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki ostrej.
Do mięsa wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasztet wydaje się być suchy dodaj do niego pół szklanki płynu z gotowania udek.
Mięso przełóż do dwóch foremek aluminiowych.
Pasztet piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat pasztetu z kurczaka
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.
Pasztet z kurczaka to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet z drobiu i wątróbki to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Wielkanocny pasztet z kurczaka możesz przygotować zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i na co dzień. Taki pasztet jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin.
Przepis na pasztet z kurczaka nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Pasztet przygotujesz z udek kurczaka lub z całego kurczaka. Jak zrobić dobry pasztet z kurczaka dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.
Alergeny w pasztecie z kurczaka
Lista alergenów dla pasztetu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu z kurczaka
Delikatny i zdrowy domowy pasztet z kurczaka jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.